+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Як зняти напругу з очей за допомогою вправ?

Сьогодні багато хто проводить більшу частину свого часу за комп’ютером або мобільними пристроями. Очі відчувають значне навантаження. Потім з’являються знайомі симптоми втоми очей: зір стає нечітким, з’являється сухість, почервоніння та відчуття стороннього тіла. Ці, начебто, незначні симптоми і є перші ознаки погіршення зору.
Після години тривалої та напруженої зорової роботи необхідно робити перерву для відпочинку на 10 хвилин. У школярів цей інтервал становить до 45 хвилин, а дошкільнят до 25-30 хвилин. Зняти втому, покращити кровопостачання та розслабити внутрішньоочні м’язи під час перерви допоможе гімнастика для очей.

Які вправи допоможуть зняти напругу з очей?
Пропонуємо відволіктися від монітора на пару хвилин та приділити час своєму здоров’ю. Вправи починайте з мінімальної кількості повторень, а потім поступово збільшуйте навантаження. Слідкуйте за плавністю рухів, уникайте різких ривків, не забудьте зняти окуляри або контактні лінзи. Кожну вправу слід повторювати щонайменше 6 разів у кожному напрямі.
Вправа 1
Часте моргання очима протягом двох хвилин. Сприяє покращенню кровообігу.
Вправа 2
Розігрійте долоні протягом 10-20 с. Далі кінчиками вказівного та середнього пальця масажуйте легкими круговими рухами зовнішні кути очей протягом двох хвилин. При цьому очі слід закрити як під час сну. Це покращує циркуляцію внутрішньоочної рідини, а також розслаблює кругові м’язи повік.
Вправа 3
Інтенсивне стиснення та розкриття очей у швидкому темпі протягом двох хвилин. Повторіть вправу 6-8 разів. Покращує кровообіг, сприяє розслабленню м’язів очей та зміцненню м’язів повік.
Вправа 4
Робота очей на відстань – підійдіть до вікна та виберіть найближчий та найдальший об’єкт. Потім кілька секунд подивіться в далечінь, потім переведіть погляд на близький предмет. Коли очі звикнуть до вправи, можна почати поступово ускладнювати навантаження – фокусуватись відразу на кількох різно віддалених об’єктах.
Вправа 5
Зведення очей до носа. Піднесіть палець до перенісся та подивіться на нього – очі повинні легко «з’єднатися».
Вправа 6
Рух очима по колу: за годинниковою стрілкою, потім у зворотному напрямку. Повторіть вправу 6-8 разів.
Вправа 7
Рух очима по діагоналі: подивіться очима в лівий нижній кут, потім по прямій переведіть погляд нагору. Подібні дії повторіть у зворотному напрямку.
Вправа 8
Горизонтальні та вертикальні рухи очей. Подивіться вгору, вниз, праворуч і ліворуч. Також можна окреслити поглядом прямокутник, обводячи його сторони очима: знизу – вгору – вліво – вниз – праворуч. Потім повторити в інший бік. Вправа сприяє розслабленню та зміцненню м’язів очей.
Вправа 9
Зручно розташуйтеся сидячи, заплющити очі і постарайтеся згадати щось дуже приємне. На тлі цього почніть малювати очима кола, вісімки, трикутники. Вправа сприяє посиленню припливу артеріальної крові до очей та головного мозку.
Вправа 10
Контрастний душ для очей при вмиванні вранці та ввечері. Цей спосіб дозволить покращити мікроциркуляцію в судинах обличчя та очей. Вранці умивання проводиться гарячою водою і завершується промиванням прохолодною. Увечері необхідно вмиватися у зворотному порядку.
Пам’ятайте, що навіть якщо людина має стовідсотковий зір, їй все одно необхідний повноцінний відпочинок для очей, так Ви точно збережете свій хороший зір на довгі роки.

Як зняти напругу з очей за допомогою вправ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори