+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Які фактори провокують розвиток глаукоми?

Глаукома – це важке захворювання очей, що вражає зоровий нерв. Її підступність у тому, що вона розвивається дуже повільно, і людина приходить до офтальмолога надто пізно. 

Характерна ознака захворювання – підвищений тиск усередині органів зору. Як тільки воно досягає критично високої позначки, починається пошкодження зорового нерва. Без медичної допомоги настає необоротна втрата зору. Знаючи причини глаукоми, ви зможете якщо не уникнути її, то вчасно помітити цю небезпечну та підступну хворобу та розпочати лікування.

Порушення процесу дренажу рідини, що омиває передню та задню камери ока, спричиняє підвищення очного тиску. Якщо рідини накопичується занадто багато, вона тисне на тканини очі і пошкоджує їх. Зоровий нерв починає руйнуватися. Спочатку людину можуть турбувати райдужні силуети, вона погано бачить при невеликому освітленні, потім відбувається помітне звуження поля периферичного зору. Воно може поступово знижуватися протягом кількох років, а може і різко зникнути внаслідок гострого нападу глаукоми.

У чому основні причини розвитку глаукоми?

За спостереженнями лікарів, найпоширенішими причинами глаукоми є спадковість, якщо на глаукому страждав навіть один кровний родич, потрібно регулярно проходити обстеження. Також сюди можна віднести вік, що перевищує 50 років, високий внутрішньоочний тиск та тонка рогівка, аномалії рефракції, як далекозорість та короткозорість. Також різні травми ока, ускладнення після хірургічних втручань та тяжкі очні захворювання, наприклад, катаракта. 

Основні причини вродженої глаукоми – це патологія розвитку дренажної системи ока ще під час вагітності та генетична схильність.

Чи можна уникнути розвитку глаукоми очей?

Якщо ви знаєте причини глаукоми, можна здійснити профілактику цього захворювання. Зведіть до мінімуму зовнішні чинники і ризик розвитку глаукоми значно знизиться:

  1. Обов’язково доводьте до кінця лікування захворювання очей. Якщо вірити статистиці, глаукома найчастіше виникає внаслідок застарілої травми ока чи катаракти.
  2. Важливу роль має і правильне харчування. Обов’язково у вашому раціоні повинні бути морська та річкова риба, молоко та кисломолочні продукти, нежирні сорти м’яса, крупи, свіжі овочі та фрукти.
  3. Слідкуйте за вагою, артеріальним тиском та рівнем цукру в крові. Сучасні дослідження підтверджують, що ожиріння, цукровий діабет, захворювання серцевої системи – найпоширеніші причини глаукоми у дорослих.
  4. Регулярно займайтеся спортом. Навіть простий ранкової зарядки достатньо, щоб поліпшит
  5. и кровообіг усередині ока та живлення його тканин.
  6. Не піднімайте великої ваги. Це може викликати різке підвищення внутрішньоочного тиску та гострий напад глаукоми.
  7. Не менше одного разу на рік відвідуйте офтальмолога для профілактичного огляду та вимірювання внутрішньоочного тиску. Тільки так можна застати хворобу на ранній стадії та врятувати свій зір.

При перших симптомах глаукоми звертайтеся на діагностику зору в Медичний центр AstraMed. Наші лікарі-офтальмологи проведуть повий та якісний огляд зорової системи та підберуть ефективне лікування при виявлені будь-якого захворювання Вашої зорової системи.

Які фактори провокують розвиток глаукоми?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори