+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Які захворювання очей зустрічаються найчастіше?

Все більше людей страждають від захворювань очей і погіршення зору. Навіть, здавалося б, незначні проблеми із зором можуть передвіщати серцево-судинні захворювання, цукровий діабет чи атеросклероз, або захворювання очей, такі як глаукома, катаракта, діабетична ретинопатія чи різні дегенерації.

Поширені очні захворювання та їх симптоми.

  1. Далекозорість. Ви не можете чітко бачити зблизька. У вас проблеми з заправленням нитки в голку. Але як відвести від очей, то добре видно. Поступово гнучкість акомодаційних м’язів зменшується, кришталик стає твердішим і втрачає здатність до округлення. При розгляді зблизька він здається занадто плоским, тому погано заломлює промені. В результаті вони фокусуються не на сітківці, а поза нею. Плюсові окуляри вирішать проблему. Якщо ви носите окуляри далеко, тепер вам знадобиться друга пара для роботи крупним планом. У цій ситуації зручні біфокальні або прогресивні лінзи. Ви також можете використовувати лінзи або вибрати лазерну корекцію дефектів.
  2. Короткозорість. Зблизька видно добре, а от віддалені предмети розмиті, розмиті. Чим більше прогресує хвороба, тим помітніше зменшується відстань, на якій бачать пацієнти. Крім розладів зору, можуть бути також головні болі, а також відчуття напруги і втоми в очних яблуках. Короткозорість може передаватися у спадок, але вважається, що до її формування призводять фактори навколишнього середовища. Основною причиною захворювання вважається зорова робота крупним планом, така як читання, письмо і робота за комп’ютером, коли в результаті надмірного «перенапруження» очей відбувається компенсаторне подовження очного яблука. Найпростіше рішення – окуляри або контактні лінзи. 
  3. Захворювання сухого ока.  Очі хворих постійно роздратовані, горять, сухі, повіки втомлені і важкі. Недуга пов’язаний з недостатнім змащенням очей або неправильним складом сльози. Причиною нездужань зазвичай є напруга очей. Зазвичай достатньо використовувати зволожуючі краплі, т. зв штучні сльози. Також не варто забувати про часте моргання під час роботи за комп’ютером. Однак варто звернутися до офтальмолога, щоб він перевірив, чи достатньо сльозяться ваші очі. Це простий тест, який передбачає розміщення спеціального промокального паперу під нижні повіки. Якщо штучних сліз недостатньо, лікар вставляє в слізні протоки спеціальні пробки. Така процедура відмінно покращує комфорт зору
  4. Катаракта. Очі сльозяться, зір затуманений або подвоюється. Адже ви можете розрізнити світлі та темні плями або мати лише відчуття світла. Характеризується помутнінням кришталика. Лікарі вважають це природним проявом старіння організму. З віком судини стають жорсткішими і пропускають менше їжі до кришталика. В результаті він втрачає свою гнучкість і прозорість. В око потрапляє менше світла, тому ми бачимо гірше. Помутніння зазвичай починається у віці близько шістдесяти років, протікає повільно і виникає в одному або обох очах. Ліків, які б зупинили або повернули назад хворобу, ще не винайдено. Зазвичай на початку дають очні краплі, щоб уповільнити його розвиток, але рано чи пізно потрібна операція по заміні помутнілого кришталика на штучний. 
  5. Діабетична ретинопатія. Зображення поступово розпливається, в полі зору з’являються «мушки».В результаті захворювання спочатку пошкоджуються капіляри, потім рецептори і нервові волокна сітківки. Ослаблені стінки кровоносних судин пропускають кров, що призводить до утворення синців, набряків і ексудатів. Змінені судини не забезпечують сітківку ока достатньою кількістю поживних речовин. При запущеному захворюванні кровоносні судини закриваються, і над сітківкою утворюються нові кровоносні судини, які можуть проростати в склоподібне тіло. Зазвичай використовується лазерна коагуляція. 

При появі будь-яких з цих симптомів звертайтеся в Медичний центр AstraMed. Наші досвідчені лікарі-офтальмологи проведуть діагностику Вашого зору та підберуть ефективне лікування з використанням якісного обладнання та сучасних методів, що дозволить зберегти Ваш зір.

Які захворювання очей зустрічаються найчастіше?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори