+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Що таке хибна короткозорість та її лікування.

Хибна короткозорість – це стан, який характеризується порушенням зору переважно в далечінь внаслідок спазму акомодації.

Що таке акомодація ока та спазм акомодації?

Акомодаційний апарат ока складається з кришталика, цинового м’яза та цинової зв’язки.

Коли людина дивиться на близько розташований предмет, відбувається скорочення цинового м’яза і розслаблення цинового зв’язування. При цьому кришталик збільшує свою кривизну.

Коли людина дивиться в далечінь, відбувається зворотний механізм, кришталик зменшує свою кривизну, стає менш опуклим – око ніби фокусується на нескінченність.

Спазм акомодації – це збереження напруги цинових м’язів навіть тоді, коли потреба розглядати близько розташовані предмети відсутня.

Цей стан може бути наслідком надмірних зорових навантажень (робота з комп’ютером, читання), відсутності гарного освітлення. Також може бути причиною недостатнього відпочинку, гіподинамії та незбалансованого харчування.

Спазм акомодації посилює прояв короткозорості, якщо міопія вже є, або провокує її появу. Тому важливо проводити профілактику порушень акомодації, а за його виникнення – своєчасне комплексне лікування.

Як проявляється хибна короткозорість?

Характерними є симптоми астенопії та зниження зору, а саме погіршення зору в далечінь та відчуття двоїння, розпливчастості навколишніх предметів. Також виникає швидка стомлюваність зору, головні болі та болі в області очних яблук.

Прояви спазму акомодації зменшуються на тлі закапування очних крапель, які розширюють зіницю. При цьому відбувається розслаблення цинових м’язів, що знімає прояви хибної короткозорості. Однак застосування таких крапель у лікуванні порушень акомодації обмежене: це пов’язано з тим, що метою терапії є не так розслаблення, як тренування цинових м’язів.

Як лікувати помилкову короткозорість?

Захворювання добре піддається лікуванню за умови своєчасного звернення до лікаря-офтальмолога та  початку комплексних лікувальних заходів.

Лікування хибної короткозорості перш за все включає загальні заходи, до яких належить:

  1. Збалансоване харчування. У раціон необхідно ввести достатньо білка, мікроелементів та вітамінів.
  2. Правильне освітлення. Комфортне освітлення під час роботи, читання, перегляду телевізора дозволяє оптимізувати процес акомодації.
  3. Регулярне фізичне навантаження. Біг, плавання та інші види фізичної активності викликають покращення кровообігу в структурах ока, що сприятливо позначається на роботі акомодаційного апарату.
  4. Гімнастика для очей. Регулярне тренування цинового м’яза дозволяє зменшити спазм акомодації. Простою та ефективною вправою є фокусування погляду спочатку на предмет розташований близько, а потім на предмет, що розташований далеко і так декілька разів по черзі.

Апаратне лікування хибної короткозорості. Сьогодні для лікування хибної короткозорості лікарі-офтальмологи часто застосовують апаратне лікування.

Використання сучасних методів фізіотерапії дозволяє стимулювати кровообіг очей, покращити роботу нейронів сітківки та зняти спазм акомодації. Усі ці заходи є ефективними у боротьбі з хибною короткозорістю.

Пам’ятайте, що своєчасне звернення до кваліфікованих лікарів-офтальмологів, дає можливість швидше усунути не лише хибну короткозорість, а й будь-які інші порушення зору.

Що таке хибна короткозорість та її лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори