+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Що таке комп’ютерний зоровий синдром та як його уникнути.

Багато людей проводять значну частину свого дня перед екраном комп’ютера чи ноутбука, що пов’язано із роботою або просто проведенням вільного часу. Якщо Ви людина довгий час та безперервно працює за комп’ютером то очі перевтомлюються – це й називається комп’ютерним синдромом.

Як проявляється та чому виникає комп’ютерний синдром?

Виявити комп’ютерний синдром дуже легко, адже він має характерні симптоми, так на початку свого розвитку комп’ютерний синдром характеризується зростанням втоми очей, відчуттям важкості повік, а моргання стає значно частішим. Також в очах може з’явитися відчуття піску, іноді навіть з’являється затуманення зору. Якщо вчасно не позбутися комп’ютерного симптому, то починають проявлятися й інші симптоми, такі як світлочутливість та сльозотечі, дискомфорт при русі очима та часті головні болі, біль у шиї.

Основною причиною розвитку комп’ютерного синдрому є випромінювання монітора, що погано впливає на зорову систему. Пікселі, з яких складається картинка на екрані монітора постійно мерехтять, хоча часто ми цього не помічаємо, але наші очі змушенні напружуватися значно сильніше. Комп’ютерний синдром може розвинутися якщо:

  1. Робоче місце організовано неправильно: екран комп’ютера або ноутбука надто яскравий, а також розміщений надто близько чи далеко від очей.
  2. Тривала безперервна робота за комп’ютером. При роботі за комп’ютером наші очі рідше моргають, що сприяє поганій їх зволоженості і швидкому пересиханню. Саме тому розвивається захворювання «сухого ока», яке характеризується печінням та почервонінням очей, різзю та роздратуванням очей.
  3. Присутні відблиски на екрані монітора. Якщо на монітор потрапляє світло від будь-яких джерел, то це сприяє збільшенню напруги очей.

Як уникнути розвитку комп’ютерного зорового синдрому?

Комп’ютерний зоровий синдром здається не складним порушенням, але при відсутності боротьби з ним, він може призвести до серйозних порушень. Щоб уникнути розвитку комп’ютерного зорового синдрому, варто всього лиш дотримуватися простих правил:

  1. Правильне освітлення. Ваше робоче місце повинне бути достатньо освітленим, проте світло не має попадати Вам в очі та на екран монітора. Також, щоб уникнути відблисків на екрані, не розташовуйте комп’ютер навпроти вікна, не використовуйте лампи, що мигають, та не вмикайте надто яскраве світло при роботі за комп’ютером.
  2. Налаштуйте монітор свого комп’ютера. Слід подбати про правильну яскравість, встановити високу контрастність, колір тексту краще обирати чорний, а зернистість зображення повинна бути мінімальною. Так Ваші очі будуть навантажуватися значно менше.
  3. Робіть перерви. При тривалій роботі за комп’ютером обов’язково потрібно робити перерви на 5-10 хвилин, щоб давати очам можливість відпочити. Під час перерв слід виконувати прості вправи для очей, які допоможуть Вашим очам розслабитися. Такі вправи не займуть більше як 10 хвилин, а принесуть велику користь для органів зору.
  4. Правильне положення тіла. При неправильному положенні тіла до мозку поступає менше кисню, що може призвести до швидкої загальної втоми, головних болів та запаморочення. Також можливий й розвиток комп’ютерного симптому.

Отже, комп’ютерний зоровий симптом виникає при тривалій роботі за комп’ютером та може призвести до порушень в роботі зорової системи, однак його дуже легко уникнути, якщо дотримуватися правил роботи за комп’ютером. Прості правила не потребують особливої уваги, але збережуть Ваш зір!

Що таке комп’ютерний зоровий синдром та як його уникнути.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори