+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Що провокує розвиток глаукоми?

Глаукома є одним зі складних захворювань зорової системи, яке перш за все вражає зоровий нерв. Глаукома є підступною тим, що її розвиток відбувається дуже повільно, тому часто пацієнти звертають до лікаря-офтальмолога надто пізно, коли захворювання вже починає стрімко прогресувати.

Найбільш характерним для глаукоми є підвищення внутрішньоочного тиску, коли він досягає дуже високої позначки, починається процес ураження зорового нерва. Якщо не звернутися до лікаря вчасно, то можна безповоротно повністю втратити зір. Вчасно виявити розвиток глаукоми та розпочати лікування Ви зможете знаючи, що провокує її розвиток.

Чому розвивається глаукома, основні причини.

Дуже часто внутрішньоочний тиск починає підвищуватися тоді, коли порушується процеси дренажу рідини всередині органів зору. Коли рідини накопичується надто багато, вона починає створювати тиск на тканини ока та пошкоджувати їх, а зоровий нерв поступово руйнується.

Глаукома спочатку розпочинає розвиватися непомітно, пізніше людина може помічати райдужні силуети, також погіршується зір при поганому освітлені, а згодом помітно звужуються поля периферичного зору. Зір може знижуватися поступово протягом декількох років, а може й різко зникнути, якщо відбудеться гострий напад глаукоми.

Отже, основною причиною, що провокує розвиток глаукоми є підвищення внутрішньоочного тиску. Якщо внутрішньоочний тиск хоча б трішки перевищує норму, тоді з’являється високий ризик розвитку глаукоми.

Однак, можна виділити ще ряд причин, які можуть вплинути на розвиток глаукоми:

  1. Спадковість. Якщо глаукома наявна у когось з близьких родичів, то слід регулярно проходити огляд в лікаря-офтальмолога, адже присутній ризик розвитку цього захворювання.
  2. Вік. У людей старшого віку відбуваються природні зміни у всьому організмі, тому цілком можливий розвиток порушень зорової системи, в тому числі й поява глаукоми.
  3. Тонка рогівка – це ще один фактор, що може спровокувати розвиток глаукоми.
  4. Деякі офтальмологічні порушення. Далекозорість та короткозорість при прогресуванні іноді також призводить до розвитку глаукоми.
  5. Травми органів зору. Сюди можна віднести як різноманітні механічні травми, так і ускладнення після хірургічних втручань, що призводить до ушкодження структури ока.
  6. Тривале приймання таких препаратів, як кортикостероїди.

До гострих нападів глаукоми може призвести напружена робота з поганих освітленням та при нахилі голови протягом тривалого терміну, переохолодження та сильне емоційне потрясіння.

Як уникнути розвиток глаукоми, основні правила.

Повністю уникнути розвитку глаукоми неможливо, але знаючи причину розвитку захворювання можна звести до мінімуму будь-які ризики:

  1. Виліковувати усі очні захворювання повністю, оскільки глаукома часто розвивається в результаті застарілих травм зорової системи.
  2. Правильне харчування. Обов’язковим у раціоні є риба, молочні продукти, свіжі овочі та фрукти.
  3. Слідкуйте за артеріальним тиском та рівнем цукру в крові, адже цукровий діабет також може викликати розвиток глаукоми.
  4. Відвідуйте лікаря-офтальмолога регулярно. Так можна виявити захворювання на ранніх стадіях та швидко усунути його.

Отже, глаукома – це одне зі складних захворювань зорової системи, що розвивається в результаті підвищення внутрішньоочного тиску. Щоб зберегти свій зір, слід регулярно відвідувати лікаря офтальмолога, та зводити до мінімуму можливі ризики.

Що провокує розвиток глаукоми?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори