+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Що варто знати про алергічні реакції організму.

Алергія – це патологічна реакція імунної системи, у якій організм сприймає безпечні більшості людей речовини як небезпечні. Викликати алергію може шерсть тварин, рослинний пилок, продукти харчування та інше. Щоб вберегти себе від сильних алергічних реакції, варто знати основні симптоми алергії та методи лікування.

Як проявляється алергія, основні симптоми.

Алергія має безліч симптомів, які можна класифікувати за ступенем тяжкості реакції:

Легкі реакції  включають симптоми, що стосуються певної області тіла, такі як висип або кропив’янка, свербіж, сльозотеча і почервоніння очей, сінна лихоманка і нежить. Легкі реакції не поширюються інші частини тіла.

Помірні реакції  включають симптоми, які поширюються інші частини тіла. Прояви можуть включати свербіння, кропив’янку або набряк, а також проблеми з диханням.

Тяжка реакція рідкісною, небезпечною для життя надзвичайною ситуацією, при якій реакція організму на алерген є раптовою і зачіпає весь організм. Може розпочатися з сильного свербіння органів зору або обличчя. Через кілька хвилин з’являються більш серйозні симптоми, включаючи: набряклість горла, больові відчуття у животі, судоми та нудота.
Як дізнатися на що саме у Вас алергія?

Найнадійніший спосіб – пройти обстеження у фахівця. Найчастіше, для визначення збудника алергії лікарі використовують такі методи:

  1. Шкірні проби. Дозволяють швидко та безпечно відстежити реакцію організму на кілька різних алергенів. Для тестування на шкіру наносять зразки речовин – потенційних подразників, заздалегідь відібраних. Шкірні проби безпечні, адже для них використовується мізерна кількість кожного алергену. 
  2. Аплікаційні тести. На відміну від класичної шкірної проби, у цьому випадку поверхня шкіри не ушкоджується. Потенційний алерген наносять на шкіру та закривають спеціальною пов’язкою на добу та більше, а потім оцінюють реакцію. У такий спосіб можна визначити причину атопічного дерматиту та інших шкірних реакцій, що виникають при тактильному контакті з подразником.

Що включає лікування алергії?

Головний принцип у період лікування алергії – уникати контакту з речовиною, яка викликає небажану реакцію. Важливо по можливості не провокувати імунну систему на вироблення антитіл, адже кожен епізод загострення алергії – це стрес для організму та ризик тяжкої реакції. Ваш лікар дасть рекомендації на основі лабораторних тестів, яких саме речовин потрібно остерігатися. Також для лікування можуть бути призначені:

  1. Прийом антигістамінних препаратів – постійно або лише при вимушеному контакті з алергенами. Такі медикаменти суттєво пом’якшують більшість симптомів алергії.
  2. Додаткові медикаменти на полегшення симптомів. Щоб зменшити прояви алергії, можуть знадобитися окремі препарати у вигляді мазей, спреїв, інгаляторів.
  3. Алерген-специфічну імунотерапію. Це сучасна методика лікування алергії, мета якої не просто зняти симптоми захворювання, а знизити сприйнятливість організму до конкретного подразника. Суть його в тому, що в організм протягом тривалого часу вводиться доза алергену, що поступово збільшується. 

При сильних проявах алергії перш за все слід звернутися до лікаря-терапевта, який проведе базове обстеження, та при необхідності направить до лікаря-алерголога, для призначення ефективного лікування. 

Що варто знати про алергічні реакції організму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори