+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Чому виникає кератит та як він проявляється?

Кератит – запальне захворювання рогівки, зовнішньої оболонки нашого ока. В результаті око червоніє, і область навколо нього запалюється. Кератит вимагає обов’язкового лікування, тому що в іншому випадку може призвести до серйозних ускладнень та втрати зору.

Чому розвивається кератит, поширені причини.

Причин розвитку такого захворювання зорової системи, як кератит, може бути багато. Вони можуть виникнути як через механічні пошкодження, так і на тлі процесів, викликаних бактеріями та вірусами. Дослідження та досвід клінічних спостережень показують, що головні збудники кератиту – вірус простого герпесу, аденовірус, якщо ми говоримо про вірусні кератити.

Бувають також бактеріальні кератити, які, як правило, виникають на тлі розвитку стрептокока, поширення гнійної палички, туберкульозу, сифілісу.

Кератит часто виникає після механічних мікротравм: пошкоджень рогівки ока, подряпин рогівки та її епітелію, ерозивних процесів рогової оболонки органів зору. Ушкодження рогівки часто є початком патологічних процесів, пов’язаних із кератитом. 

Важливе значення у розвитку кератиту грає імунітет, точніше його стан. Чим більш слабка імунна система, тим сильніше і серйозніше протікає захворювання. Словом, якщо у організму достатньо сил для боротьби із запаленням рогівки, то шанси на перемогу збільшуються.

В особливу групу виділяють кератити, що виникли після носіння контактних лінз, коли неправильний догляд, зберігання та відсутність необхідних умов стерильності призводять до розвитку інфекції. А це, своєю чергою, провокує появу кератиту.

Отже, кератит можуть спровокувати різні чинники, серед яких захворювання імунної системи, носіння м’яких контактних лінз довше за визначений термін або неправильний догляд за ними, незбалансоване харчування, синдром сухого ока, а також деякі хронічні захворювання, наприклад, цукровий діабет.

Як проявляється кератит: основні симптоми.

Багато пацієнтів скаржаться на велику сльозотечу, підвищену світлочутливість, змикання повік, яке не можна контролювати. Область навколо очей червоніє, навіть набрякає.

Часто пацієнти помічають появу болючих відчуттів, дискомфорту, печіння, різі в очах. Також у пацієнтів зустрічається такий характерний симптом, як помутніння рогівки, що видно навіть зовні. Внаслідок цього пацієнт починає гірше бачити, гострота та якість зору знижується. Зазвичай саме проблеми із зором стають тією точкою неповернення, після якої пацієнти звертаються до лікаря-офтальмолога.

Можливо й таке, що кератит спровокує симптоми інших систем організму — сухість у носі, проблеми, пов’язані з ковтанням, мігрені. Ускладнення кератиту може спричинити неприємні відчуття навіть у шлунково-кишковому тракті.

При появі перших симптомів кератиту звертайтеся в Медичний центр AstraMed. Де кваліфіковані фахівці вислухають усі Ваші скарги, проведуть діагностику зорової системи та підберуть найкраще лікування. Вчасно розпочате лікування кератиту допоможе уникнути неприємних, а часом і просто небезпечних наслідків. Серед них склерит, іридоцикліт і навіть вторинна глаукома, яка загрожує безповоротною втратою зору. До ускладнень кератиту також відноситься помутніння рогівки, на тлі чого знижується гострота зору. А це призводить до зорового дискомфорту та зниження якості життя.

Чому виникає кератит та як він проявляється?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори