+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Чому виникає ерозія рогівки та як проявляється?

Рогівка – це сферична та абсолютно прозора частина зовнішньої оболонки ока, простими словами опукла та увігнута лінза, що заломлює промені світла та фокусує зображення на сітківці. Крім проведення та заломлення променів, вона захищає світлопровідну систему ока від зовнішніх пошкоджень та негативних впливів. Однак, потрапляння в око чужорідних предметів, агресивних хімічних речовин, інфекції або хронічна сухість очної поверхні можуть призвести до пошкодження, через що розвивається ерозія рогівки.

Ерозія є дефектом поверхневого шару клітин рогівки, через що порушується її цілісність, ерозія може стати місцем проникнення інфекції всередину очного яблука. Крім того, через ерозію рогівка втрачає свою прозорість, що загрожує зниженням гостроти зору.

На відміну від виразки, ерозія зачіпає лише поверхневий шар (епітеліальний). При більш глибоких ушкодженнях можуть розвиватися серйозні ушкодження, що довго лікуються, виразки з помутнінням рогівки та порушенням зору.

Причини розвитку ерозії рогівки.

Часто ерозію рогівки провокують різноманітні механічного пошкодження. Але ця патологія розвивається і натомість інфекційних чи неінфекційних процесів. Причинами інфекційного ушкодження є вірус герпесу, грибкові кератити, кон’юнктивіт. Також сюди можна віднести паличкоподібні бактерії, стрептококи та стафілококи.

Ерозія рогової оболонки, яка має інфекційне походження, розвивається і натомість імунної недостатності організму. Сприяють захворюванню також очний травматизм та постійне подразнення вітром, пилом, димом, хімічними речовинами тощо.

Неінфекційна форма захворювання виникає через механічних пошкоджень рогівки при використанні пошкоджених лінз, а також їх неправильного використання. Також патологію може спричинити потрапляння сторонніх предметів чи хімічних речовин та ушкодження рогівки у процесі хірургічного втручання на очах.

Аутоімунні захворювання, гормональні та ендокринні порушення також відносяться до факторів, що впливають на розвиток очної патології. Атопічний дерматит, артрит та цукровий діабет можуть сприяти розвитку рецидивуючої форми ерозії рогівки, яка через деякий час виникає знову.

Коли слід звертатися до лікаря при ерозії рогівки?

За відсутності лікування ерозія рогівки ока здатна призвести до згубних ускладнень та незворотної сліпоті. Завжди звертайтеся до офтальмологічної клініки, якщо ви помітили будь-які ознаки захворювання.

До основних симптомів ерозії рогівки очі відносять сильний біль, сльозотечу, почервоніння ока, відчуття стороннього тіла, почервоніння очного яблука та затуманення зору.

При перших проявах ерозії рогівки звертайтеся на консультацію до лікаря-офтальмолога в Медичний центр AstraMed. Наш фахівець вислухає усі Ваші скарги та проведе повну діагностику зорової системи. При виявлені ерозії рогівки чи будь-якого іншого порушення буде підібране ефективне лікування з урахуванням особливостей зорової системи та типу ерозії рогівки. Кожен тип ерозії рогівки має свої особливості лікування, але в основному лікар призначає антибактеріальну та медикаментозну терапію.

Чому виникає ерозія рогівки та як проявляється?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори