+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Чому виникає вторинна катаракта та її лікування.

Вторинна катаракта – це офтальмологічне захворювання, що виникає після попереднього видалення катаракти в  пацієнта. Це захворювання поділяють на декілька видів, однак усі вони зводяться до повного чи часткового порушення прозорості певних елементів капсули кришталика ока, що провокує зниження гостроти зору та потребує вчасного та правильного лікування.

Чому виникає вторинна катаракта, основні причини.

Основною причиною виникнення та розвитку вторинної катаракти є прагнення організму до регенерації. Після видалення помутнілого кришталика при катаракті залишається не заповнений обсяг капсульного простору, коли новий штучний кришталик займає значно менший обсяг, ніж свій рідний природний кришталик ока. Включаються механізми регенерації та організм прагне відновити кришталикові волокна, які, на жаль, формуються не прозорими.

Другою причиною цього захворювання є порушення обмінних і поживних процесів всередині ока після видалення катаракти. Це призводить до фіброзних клітинних змін задньої капсули кришталика, що залишилася, а фіброзні елементи не є прозорими.

Третя причина – неповне видалення помутнілих кришталикових волокон при видаленні катаракти. Клітини, що залишилися, втрачають прозорість і знову погіршують якість Вашого зору.

Як проявляється вторинна катаракта?

Симптоми, що спостерігає пацієнт при розвитку вторинної катаракти, дуже схожі на дискомфортні відчуття при появі первинної катаракти. До таких симптомів належить затуманення зору, зникнення чіткості зору, розмитість зображення.

Саме через схожість симптомів це захворювання назвали катарактою, але вторинною, оскільки розвивається воно уже за відсутності природного кришталика. Порушення наростають паралельно до прогресування патологічних змін в зоровій системі. Навіть лікування має загальну спрямованість із лікуванням первинної катаракти.

Лікування вторинної катаракти, що варто знати?

Сама по собі вторинна катаракта не зможе зникнути або розсмоктатися, краплі при цьому захворюванні допомогти не зможуть. Вторинна катаракта потребує хірургічного або лазерного лікування. Без офтальмологічного втручання обійтися та відновити зір просто неможливо. Єдиною втіхою може бути той факт, що операційне втручання при вторинній катаракті є більш щадним і в більшості випадків можна обійтися лазерним впливом та швидко повернути хороший зір без будь-яких ускладнень, якщо ж звичайно все виконуватиме лікар-професіонал.

Лікування вторинної катаракти, що розвинулася в пацієнта, може бути різним, хірургічним або лазерним. Звісно ж вибір методу лікування залежить від виду вторинної катаракти та особливостей зорової системи пацієнта. У більшості випадків лікування вторинної катаракти проводиться за допомогою лазера, що дозволяю видалити непрозорі частини очного середовища, при цьому формуються отвори у задній капсулі кришталика.

Пройти лікування вторинної катаракти Ви можете в Медичному центрі AstraMed, у нас працюють лише висококваліфіковані та досвідчені фахівці, які при видалені катаракти використовують сучасне та якісне обладнання, що дозволяє повернути хороший зір кожному пацієнту та знижує ризик ускладнень до мінімуму. Лікування катаракти проводиться амбулаторно в комфортних та безпечних умовах для пацієнта.

Чому виникає вторинна катаракта та її лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори