+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

У чому небезпека діабетичної ретинопатії?

Багато діабетиків не знають, що цукровий діабет може пошкодити їхні очі. Та насправді таке захворювання спричиняє велику небезпеку для зорової системи. Діабет викликає незапальні зміни сітківки – діабетичну ретинопатію. 

Основне про розвиток та небезпеку діабетичної ретинопатії.

Діабетична ретинопатія – це ускладнення цукрового діабету, що ушкоджує сітківку. Сітківка – це світлочутливий шар, що пропускає світло, очного дна. Для того, щоб людина могла бачити, світловий промінь повинен пройти в оці через рогівку, кришталик і склоподібне тіло і досягти сітківки. Внаслідок спричинених діабетом змін дрібні кровоносні судини можуть закупоритися та почати пропускати кров. Це викликає набряк у центрі сітківки та утворення нових кровоносних судин у очному дні. Однак нові кровоносні судини мають неповноцінну стінку, що може викликати їхню проникність, внаслідок чого око наповнюється кров’ю. Це крововилив склоподібного тіла.

На ранній стадії розвитку діабетична ретинопатія порушень зору не викликає, проте існує небезпека втрати зору. Якщо діабетичну ретинопатію виявляють у правильний час, можна припинити розвиток хвороби або зберегти зір за допомогою лазерного лікування.

Ступені розвитку діабетичної ретинопатії.

Діабетичну ретинопатію класифікують за змінами очного дна, при цьому їх кількість та ступінь тяжкості в кожному з очей можуть бути різними:

  1. Фонова ретинопатія –  ранній ступінь розвитку захворювання. Гострота зору нормальна, і немає небезпеки, що вона знизиться. Однак якщо з’являться множинні дрібні крововиливи, тендітні кровоносні судини та ексудат, це свідчить про розвиток ретинопатії і вимагає більш частого контролю.
  2. Препроліферативна ретинопатія –  цей ступінь розвитку ретинопатії характеризують розширення, звивистість та проникність вен сітківки. Крововиливів в очному дні виникає більше, і вони можуть бути більшими. Є велика кількість різних ексудатів.
  3. Проліферативна та далеко зайшла ретинопатія  – якщо кровоносні судини закупорені, сітківка залишається без кисню та поживних речовин. У разі невеликих крововиливів зір стає розпливчастим. Нові кровоносні судини сприяють утворенню сполучної тканини, що може призвести до відшарування сітківки та втрати зору.

Як усунути діабетичну ретинопатію?

Кожен хворий на цукровий діабет обов’язково має пам’ятати дві речі:

  1. Одна з основних причин розвитку повної втрати зору – діабетична ретинопатія.
  2. Єдиний ефективний метод лікування – своєчасне лазерне лікування.

Перша та головна можливість – знизити проникність кровоносних судин та знищити нові судини за допомогою фокусування лазерного променя на уражену сітківку. Лазерне лікування необхідне для збереження зору, а чи не його поліпшення. Лазерне лікування потрібне тоді, коли лікар-офтальмолог виявляє неоваскуляризацію сітківки, або є ймовірність її появи через деякий час. Ще одним показанням до лазерного лікування є проникність капілярів поблизу макули і в зоні, що її оточує.

Отже, діабетична ретинопатія є дуже небезпечним захворюванням, що вимагає своєчасного лікування. Тому при цукровому діабеті обов’язково проходьте огляди в лікаря-офтальмолога. Такі огляди Ви можете проходити в Медичному центрі AstraMed. При виявлені діабетичної ретинопатії наші фахівці одразу ж підберуть ефективне лікування для збереження Вашого зору!

У чому небезпека діабетичної ретинопатії?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори