+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Розрив сітківки ока: причини, симптоми та лікування.

Розрив сітківки є одним із офтальмологічних захворювань, що часто призводить до повної та безповоротної втрати зору. Щоб зберегти свій зір слід знати причини розвитку такого порушення, основні симптоми, а також методи лікування.

Фактори, що спричиняють розвиток розриву сітківки.

Усі причини розвитку цієї патології остаточно не з’ясовані. Спочатку вважалося, що сітківка може луснути внаслідок різкого зростання внутрішньоочного тиску, тупої або гострої травми ока, випадкового розтину очного дна в процесі операції. В даний час з’ясовано, що розрив ретини провокує безліч явищ:

  • периферична дистрофія сітківки;
  • захворювання склоподібного тіла;
  • ішемічні процеси у шарі, що прилягає до сітківки;
  • недотримання рекомендацій лікаря після операції при розриві сітківки;
  • мікророзриви ретини, що зазнала впливу лазера або інших видів сфокусованих хвиль;
  • травми голови;
  • виражений ступінь короткозорості;
  • інтенсивні фізичні навантаження.

За статистикою, розрив сітківки частіше діагностується у жінок, тому ймовірними причинами захворювання вважають гормональні коливання та природні пологи. Основна маса пацієнтів з такою патологією — люди похилого віку, тому причиною несприятливих змін також можуть бути вікові зміни.

За наявності хоча б одного із зазначених нижче симптомів зверніться до офтальмолога якнайшвидше.

  • Поява перед очима дрібних спалахів, що нагадують по інтенсивності удари блискавки. Особливо помітними ці явища стають у темних приміщеннях.
  • Мелькання у погляді чорних точок, «мушок», ліній.
  • Погіршення зору, розмитість навколишніх предметів, бачення світу «як крізь плівку».
  • Поява «завіси», темної завіси, тобто ділянки будь-якого розміру, що затемнює поле зору. Ця ділянка може бути де завгодно і мати різні розміри. Прогностично несприятливою ознакою є збільшення розмірів даної ділянки чорноти.

Всі зазначені симптоми тією чи іншою мірою говорять про процес відшарування сітківки, що починається, тому що саме для розриву сітківки симптомів немає. Останній симптом прямо говорить про те, що ретина відшарувалася, і зорові клітини з цієї ділянки більше не транслюють зображення в мозок.

Як вилікувати розрив сітківки ока, ефективні методи.

Безумовно, вчасно розпочате лікування має високі показники відновлення та подальшого збереження зору. Однак застарілі розриви та відшарування важко піддаються лікуванню і показують незначні результати навіть після операції.
Після того, як діагноз підтверджений, встановлюють його точну локалізацію, величину та давність появи. Вибір методики лікування розриву сітківки базується саме на цих даних.

Пройти діагностику зору та вилікувати розрив сітківки Ви можете в Медичному центрі AstraMed, у нас працюють лише висококваліфіковані лікарі, які використовуючи сучасне обладнання допоможуть позбутися захворювань зору та повернуть хороший зір.

Якщо розрив сітківки не супроводжується її відшаруванням, методом вибору такої патології вважається лазерна коагуляція. При проведенні цього виду втручання ділянку патологічно зміненої сітківки ізолюють від її нормальної тканини, тим самим блокуючи поширення розриву на інтактні ділянки. За тим же принципом працює і кріохірургічне лікування, тільки замість високої температури лазера інструментом створення бар’єру навколо розриву є низька температура.

У тому випадку, коли розрив супроводжується відшаруванням, операція з обмеження патологічного процесу не матиме ефекту, особливо якщо справа стосується макулярної зони. Для такого виду розриву сітківки операція повинна містити елемент тиску на сітківку. Це досягається шляхом проведення вітректомії – видалення склоподібного тіла, яке не вважається незамінною оптичною структурою, на відміну від сітківки. На місце склоподібного тіла поміщають важку воду, яка щільно притискає сітківку до судинної оболонки. Альтернативним видом втручання є пломбування склери з використанням губки з силікону.

Розрив сітківки ока: причини, симптоми та лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори