+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Розриви сітківки ока: причини та лікування.

Порушення цілісності сітківки називають розривом. Сітківка в нормі щільно притискається склоподібним тілом до судинної оболонки, що прилягає, і має цілісну структуру. При несприятливих впливах відбувається натяг тканин і утворюється дефект, який може призвести до відшарування сітківки та втрати зору.

Чому з’являються розриви сітківки?

Основною причиною появи розривів у сітчастій оболонці є зморщування склоподібного тіла ока – желеподібної субстанції, що наповнює органи зору зсередини. Воно тягне за собою тонку нееластичну тканину, що призводить до розриву.

Дефект сітківки, як правило, з’являється в місцях її природного або патологічного стоншення, а також на ділянках анатомічної (зубчаста лінія) або патологічної (вітреоретинальні зрощення) фіксації сітківки до тканин, що підлягають.

Провокуючими факторами є важкі фізичні навантаження, підвищений рівень артеріального тиску, інтенсивні заняття спортом, особливо небезпечні стрибки та різкі нахили, травми голови та очі, падіння з висоти тощо.

Як лікувати розриви сітківки ока?

Навіть невеликі поодинокі розриви сітківки – це велика проблема, яка може у будь-який час ускладнитися відшаруванням сітківки ока. Успіх лікування залежать від своєчасного виявлення та надання спеціалізованої, адекватної медичної допомоги. Невеликі розриви сітківки без ознак відшарування тканин, що підлягають, герметизують за допомогою  обмежувальної лазерної коагулярції сітківки.

Це процедура, яка займає близько 15 хвилин. Її суть полягає в нанесенні мікроопіків навколо розриву, які рубцюються і «припаюють» сітківку до судинної оболонки ока. Загоювання рубців займає близько двох тижнів. Після цього пацієнт може займатися спортом чи народжувати самостійно.

У разі виявлення макулярних розривів у центрі сітківки знадобиться негайна операція вітректомії. Це складне втручання на очах, під час якого лікар видаляє склоподібне тіло ока і розтинає мембрани та зрощення його із сітківкою. Після цього хірург заповнює порожнину, що утворилася, спеціальними розчинами (силіконовим маслом, «важкою водою» або газом) так, щоб забезпечити щільне прилягання сітківки до підлягаючих тканин. 

Якісне лікування розривів сітківки Ви можете пройти в Медичному центрі AstraMed. Після лікування розривів сітківки слід регулярно проводити діагностику очей у наших кваліфікованих лікарів-офтальмологів. Оскільки лікування має симптоматичний характер і не впливає на загальні причини появи розривів, завжди існує ризик рецидивів.

Розриви сітківки ока: причини та лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори