+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Птеригіум: симптоми, причини та лікування.

Птеригіум – це доброякісне зростання тканини на поверхні органу зору. Згодом фібро васкулярна тканина проростає у рогову оболонку у формі крила. У міру прогресування хвороби пацієнти скаржаться не лише на естетичну непривабливість наросту, а й на погіршення зору.

Чому розвивається птеригіум?

Причина розвитку недуги невідома. Найчастіше патологію провокує вплив ультрафіолетових променів. Стрімке зростання доброякісної тканини можна побачити у людей, які проводять багато часу на відкритому повітрі, у теплих або вітряних країнах. До інших причин розвитку патології відносяться:

  1. Випромінювання від комп’ютера та інших пристроїв.
  2. Екологічні чинники (пил, хімічні речовини, забруднене повітря).
  3. Часте перенапруження зорової системи.
  4. Інфекційні та вірусні захворювання, а також проникаючі та тупі травми.
  5. Схильність до алергічної реакції та кон’юнктивіту, генетичні чинники.

За відсутності регулярного контакту з ультрафіолетовими променями недуга розвивається вкрай рідко. Його розвитку  сприяє постійний та тривалий вплив відразу кількох факторів.

Як проявляється розвиток птеригіуму?

Птеригіум можна діагностувати за такими симптомами як сухість очей, роздратування, яке не минає тривалий період. Також дискомфорт як за попадання стороннього тіла,  почервоніння ока, печіння та свербіж. Можлива й поява болючих відчуттів, почуття різі та дряпання очної слизової оболонки.

Зовні патологія помітна по непрозорому пліві, що утворюється на очному яблуку. Поверхня ока стає каламутною, знижується гострота зору.
Птеригіум на вигляд легко відрізнити від інших офтальмологічних патологій. Однак на ранніх стадіях його можна сплутати із запаленням кон’юнктиви. Для встановлення точного діагнозу необхідно відвідати лікаря-офтальмолога та провести ретельне обстеження. 

Основне про лікування птеригіуму.

Лікування птеригіуму залежить від його розмірів та стадії, а також від ступеня ураження зорової функції. Існують два види лікування даної патології:
1. Лікування хірургічним методом. Коли уражається зір або хворий не може нормально виконувати повсякденні справи, призначають операцію. Вона здійснюється із місцевою анестезією. Операція проходить так: уражені тканини ока видаляються, частина кон’юнктиви прищеплюється на зону, де знаходився птеригіум. Лікування відбувається практично без ускладнень. Процедура займає близько 30 хвилин. Після операційного лікування хворим прописують мазі, які прискорюють загоєння та запобігають розвитку інфекції.


2. Медикаментозне лікування патології. Цей спосіб найчастіше використовується не як самостійний, а в комплексі з операцією. Ліки призначаються після видалення утворення – для зняття болючих відчуттів, прискорення регенерації та виключення розвитку інфекції. У перші тижні після хірургічного втручання у пацієнтів сильно пересихають очі, тому що через хворобливість багато хто менше моргає. Лікарі-офтальмологи часто виписують краплі, які зволожують органи зору.

Якщо у Вас з’явилися симптоми розвитку птеригіуму, звертайтеся за допомогою в Медичний центр AstraMed. Наші кваліфіковані лікарі-офтальмологи вислухавши всі Ваші скарги та провівши діагностику зору підберуть ефективне лікування. Лікування залежить від стадії розвитку захворювання та особливостей зорової системи пацієнта, тому ми підбираємо його індивідуально. AstraMed – це можливість зберегти хороший зір на довгі роки!

Птеригіум: симптоми, причини та лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори