+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Про що свідчать блискавки та спалахи перед очима?

Блискавки та спалахи в полі зору – одна з найбільш поширених скарг, пов’язаних із органами зору. Часто так можуть виявлятися серйозні захворювання очей, тож не варто ігнорувати ці симптоми, слід своєчасно звертатися до лікаря-офтальмолога.

Пацієнти зазвичай описують такі прояви у вигляді іскор, куль, що світяться, ламаних ліній, схожих на блискавки, яскравих спалахів і плям. З появою в полі зору таких ознак необхідно звернутися до лікаря-офтальмолога. Звертайте увагу на якість свого зору, щоб уникнути розвитку небезпечних очних патологій та вчасно усунути наявні порушення.

Чому виникають спалахи та блискавки перед очима?

Спалахи, іскри, блискавки можуть бути проявами втоми, перевтоми очей, наприклад після довгої роботи за комп’ютером. Але можуть виявлятися як ознаки розвитку серйозних очних патологій. У будь-якому випадку, щоб дізнатися об’єктивний діагноз, потрібна консультація лікаря-офтальмолога та результати комплексного діагностичного обстеження.

Серед основних причин появи такого дискомфорту можна виділити:

  1. Головний біль, мігрені. Мерехтіння в очах, спалахи та відблиски можуть бути наслідком хронічних мігрені, головного болю. Таке явище офтальмологи називають «очна мігрень». У цьому випадку крім спалахів і мерехтливих відблисків в очах людини можуть турбувати болючі відчуття в області очного яблука, невеликий тиск на органи зору.
  2. Розрив сітківки. Це найнебезпечніший стан, який може виявлятися такими симптомами, як блискавки в оці, спалахи. Це може говорити про те, що сітчаста оболонка позбавляється своєї цілісності, починає відходити від судинної оболонки, що загрожує втратою зору. У разі розриву або відшарування сітківки можуть спостерігатися інші характерні симптоми: туман перед очима, каламутна щільна пелена, втрата периферичного зору.
  3. Відшарування склоподібного тіла. Одна з найпоширеніших причин блискавок, спалахів, іскор в очах – відшарування задньої стінки склоподібного тіла. Так називається особлива речовина, що представляє свого роду гель, що складається з колагену, гіалуронової кислоти та інших речовин. У разі відшарування склоподібного тіла пацієнт помічає іскри та спалахи в полі зору, коли рухає очима.
  4. Запальні захворювання в сітківці, судинній оболонці ока. Патологічні процеси у цих структурах також можуть давати такі ознаки, як іскри та блискавки у власних очах. Такі захворювання називаються ретиніт. Саме вони викликають запалення у очних оболонках.
  5. Захворювання судин. Гіпертонія, атеросклероз, цукровий діабет можуть виявлятися яскравими мерехтливими плямами, блискавичними іскрами в полі зору.

Виблискування в оці, відблиски та блискавки крім вищезгаданих патологій можуть спровокувати травми очей, зловживання курінням та алкоголем.

Для постановки правильного діагнозу та застосування дієвого лікування необхідно насамперед звернутися до лікаря-офтальмолога для консультації та направлення на комплексне діагностичне обстеження. Тільки діагностика може дати достовірні об’єктивні дані, що дозволить лікарю призначити ефективне лікування.

Пройти комплексну діагностику зорової системи у висококваліфікованих лікарів-офтальмологів та з використанням якісного та сучасного обладнання Ви можете в Медичному центрі AstraMed. Наші фахівці швидко визначать причину дискомфорту та допоможуть її усунути.

Про що свідчать блискавки та спалахи перед очима?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори