+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Про що може свідчити тривале підвищення температури тіла?

Температура тіла є дуже важливим показником здоров’я людини. Напевно кожен знає що температура тіла зазвичай підвищується при різних захворювань та проходить через декілька днів. Однак іноді температура тіла незначно підвищується та залишається у такому стані досить тривалий час.

Температура виникає за рахунок вироблення тепла органами та тканинами. При цьому вона не є рівномірною. Найбільше тепла виробляють м’язи, печінку та нирки, а у поверхневих тканин, особливо шкіри, вище тепловіддача. З усіх органів температурною сталістю відрізняється лише мозок: його температура завжди однакова.  Регулярним підвищенням температури тіла називається підвищення температури від 37.2 до 37.9. Фахівці наголошують, що таке явище необов’язково зумовлене патологією. В організмі постійно відбувається безліч фізіологічних процесів, які можуть спричинити підвищення температури тіла. 

Про що може попереджати тривале підвищення температури тіла?

Якщо ви знаходитесь на спеці або в сильно натопленому приміщенні, занадто тепло одягнені, це впливає на температуру тіла, провокуючи її підвищення. Як тільки температура навколишнього середовища нормалізується, температура тіла теж нормалізується.  Це ж відбувається при фізичному навантаженні, яке активізує всі процеси, прискорює кровообіг. При жарі та навантаженнях внутрішня температура може підвищуватися на два і більше градусів.

Багато препаратів провокують підвищення температури. До цього переліку входять барбітурати, протитуберкульозні засоби. Температура може підвищитись, якщо людина проходить лікування антибіотиками або хіміотерапевтичними препаратами. У першому випадку це обумовлено виробленням ендотоксинів, у другому – розпадом пухлинних клітин. 

Всім відомо, що підвищення температури тіла супроводжує різні захворювання та патологічні стани. Якщо такий стан зберігається протягом двох і більше тижнів, необхідно звернутися до лікаря, навіть якщо людина нічого не турбує. 

Серед патологічних причин постійного підвищення температури виділяють: інфекційні ураження, вогнища хронічного запалення в органах та тканинах, онкологічні процеси, аутоімунні захворювання, паразитарні інфекції, гормональні порушення, алергічні реакції, депресії та психічні порушення.
Окрім цього до тривалого підвищення температури тіла може призвести те, що тиреотоксикоз щитовидної залози виробляє надмірну кількість гормонів. Це може призвести до сталого підвищення температури до 37 °C. Залізодефіцитна анемія у деяких людей також супроводжується тривалою температурою.

Як  вияснити причину підвищення температури тіла та усунути її?

Пацієнту із хронічно підвищеною температурою необхідно звернутися до лікаря-терапевта, який проведе усі необхідні дослідження, а при необхідності направить до вузькоспеціалізованих фахівців.

Для з’ясування причини призначається комплекс обстежень, який включає: загальні аналізи крові та сечі,  біохімічний аналіз крові, флюорографію,  УЗД органів черевної порожнини, гінекологічний огляд та УЗД органів малого тазу.

За результатами діагностики пацієнта направляють до профільних фахівців: кардіолога, гінеколога, ендокринолога, отоларинголога, стоматолога, які уже призначають необхідне лікування.

Про що може свідчити тривале підвищення температури тіла?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори