+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Перші ознаки діабетичної ретинопатії.

Поразка очей при цукровому діабеті займає особливе місце, оскільки істотно впливає на якість життя хворого. З усіх клінічних проявів діабетичного ураження очей найбільшу небезпеку становить саме ретинопатія, будучи причиною прогресуючого та безповоротного зниження зору аж до сліпоти.

Як проявляються діабетична ретинопатія?

Давайте спробуємо розібрати що ж відбуватися зі зором та як розвивається діабетична ретинопатія.

Оскільки діабет – це ще й захворювання судин, то й проблеми виникає в сітківці ока, оскільки саме вона відноситься до нервової тканини і дуже добре кровопостачається.

Початок захворювання проявляється через мікрокрововиливи з судин сітківки. Цьому можуть сприяти перепади гемоглобіну у крові чи підвищення артеріального тиску. Ці маленькі крапельки крові відразу потрапляють у склоподібне тіло, яке заповнює практично все око.

В нормі склоподібне тіло прозоре, саме через нього проходить світло, що створює зображення на сітківці. Але як тільки в нього потрапляють  крапельки крові , їх стає відразу видно як скупчення маленьких плям і кульок у поле зору. Ці плямки досить швидко починають розпливатися по всьому оку перетворюючись на туман. На початкових стадіях захворювання ці крапельки крові зазвичай невеликі і зникають (самостійно розсмоктуються) через 1-2 тижні.

При подальшому розвитку захворювання стан судинних стінок погіршується і крововиливи стають частіше і ряснішими, довше розсмоктуються, а якщо крові в порожнину ока потрапляє багато, то вона вже не може розсмоктатися і людина майже перестає бачити цим оком. Оскільки кров, як червоне густе чорнило майже не пропускає світло.

Судини сітківки в такому разі нагадують магістральний трубопровід з нафтою, в який зробили багато незаконних “відрізків”, вони всі без кранів і з них весь час сочиться. Крім того, на цих відгалуженнях з елементів склоподібного тіла часто розвивається сполучна тканина з судинами. Ця тканина схожа на засихаючий клей на поверхні сітківки. З неї можуть також відбуватися крововиливу, але основна проблема цієї тканини в тому, що вона щільно прикріплюється до сітківки в різних місцях і при цьому постійно скорочується.

За рахунок цього в місцях прикріплення сітківка часто розтягується (іноді це проявляється в тому, що зображення, яке бачить око, починає сильно викривляється). Надалі натяг або ж зморщування сітківки може призводити до її розривів, а це практично відразу приводить до відшарування сітківки та швидкого погіршення зору людини.

Коли вже розвивається відшарування сітківки від свого місця, зір сильно погіршується буквально до світловідчуття, а якщо не вжити термінових заходів, то зір може бути повністю та безповоротно втраченим.

Щоб зберегти свій зір, варто звертатися до лікаря-офтальмолога при перших симптомах порушення зору, також необхідно обов’язково регулярно відвідувати лікаря-офтальмолога при цукровому діабеті, щоб зменшити ризик ускладнень. Пройти огляд у висококваліфікованого фахівці Ви Можете в Медичному центрі AstraMed, наші фахівці проведуть повну діагностику зорової системи та виявлять наявні порушення навіть на ранніх стадіях розвитку, а також підберуть ефективне лікування індивідуально для кожного пацієнта.

Перші ознаки діабетичної ретинопатії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори