+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Перші дії при різноманітних травмах очей.

Люди часто стикаються із попаданням сторонніх предметів в очі (піску, пилу), або ж іншими та значно серйознішими травмами зорової системи. Дуже важливо знати як діяти в таких випадках, так Ви зможете зберегти свій зір та надати допомогу близьким при травмуванні очей. Варто розуміти, що серйозні травми очей можуть призвести до повної втрати зору, тому діяти слід одразу. Також важливо своєчасно звернутися до лікаря-офтальмолога, який визначить серйозність травми та підбере необхідне лікування.

Коли говорять про очну травму, найчастіше мають на увазі порушення цілісності рогівки, верхньої прозорої оболонки очного яблука під впливом зовнішніх факторів. До них відносять попадання в око стороннього предмета, удар по оці, поранення. опік: хімічний, сонячний та полум’я.

Що не можна робити при травмах очей?

Основне правило при наданні долікарської допомоги – не нашкодити ще більше. Що заборонено робити при очній травмі:

  1. Намагатися самому витягнути сторонній предмет з ока.
  2. Терти очі та одночасно промивати обидва очі при хімічних опіках: так отруйний розчин потрапляє у здорове око.
  3. Пробувати «нейтралізувати» дію кислоти лугом (і навпаки).
  4. Використовувати вату, оскільки її волокна ще сильніше травмують рогівку.

Важливі поради надання першої допомоги при травмах очей.

Насамперед надавати допомогу потрібно тільки чистими руками, щоб не занести інфекцію. Також слід знати перші дії при різних травмах органів зору: 

  1. При травмі повік слід обробити повіки чистою водою, після цього закрити рану стерильною марлевою пов’язкою. При сильній кровотечі доцільно використовувати гемостатичну губку. Прикласти холод, щоб зменшити біль та запобігти набряку.
  2. При попаданні стороннього тіла спробуйте проморгатися або вимити стороннє тіло водою. Не можна видаляти його хусткою і тим більше гострими предметами. Також закапайте антибактеріальні краплі, щоб запобігти інфікуванню. Якщо стороннє тіло залишається в оці, припиніть самостійні спроби його прибрати і передайте постраждалому лікарю-офтальмологу.
  3. При хімічному опіку промийте очі проточною водою кімнатної температури по черзі, нахиливши голову у напрямку травмованого ока. Час очищення одного ока – мінімум 20 хвилин. Якщо в око потрапило негашене вапно, спочатку повністю видаліть всі кристали порошку сухою марлевою серветкою або бинтом, а після цього промивайте водою, інакше виникне сильний опік. Після потрібно доставити хворого до лікаря.
  4. При опіку повік полум’ям видаліть забруднення і обробіть шкіру, не торкаючись слизової оболонки та рогівки. Акуратно, без тиску, прикладіть лід, загорнутий у тканину чи пакет. Нанесіть (якщо є) на пошкоджену шкіру і за повіку антибактеріальну мазь. Після всіх маніпуляцій людину потрібно відвезти до лікаря, яких скаже як діяти дальше.
  5. При опіку ультрафіолетом затемніть приміщення, щоб світло не дратував очі. Закладіть за повіку антибактеріальну мазь та прийміть знеболювальне. Якщо біль не вщухає протягом кількох годин, вирушайте до лікарів-офтальмологів.

Лікування в Медичному центрі AstraMed підбирається, виходячи з типу та ступеня ушкодження ока. У легких випадках обходимося медикаментозною терапією, яка включає антибактеріальні препарати, нестероїдні протизапальні, знеболювальні та гормональні краплі очей. При важких опіках постраждалого обов’язково госпіталізують, а при серйозних пораненнях проводять операцію. Зазвичай лікування після травми ока полягає у використанні рекомендованих лікарем крапель.

Перші дії при різноманітних травмах очей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори