+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Основні захворювання сітківки та їх профілактика.

Сітківка – одна з найчутливіших оболонок ока, яка відповідає за забезпечення нашого зору. Вона розташовується між судинним шаром та склоподібним тілом. Сітчаста оболонка досить тонка, тому існує ризик її надриву чи розшарування.

Сітківка виконує дуже важливу роль для організму – фокусує та передає зображення предметів у наш мозок. У разі її надриву людина втрачає зір назавжди. При витонченні або інших захворюваннях сітківки зір можна врятувати, якщо вчасно звернутися до офтальмолога та розпочати лікування.

Найбільш поширені захворювання сітківки ока.

Всі захворювання сітківки ока ділять на дві великі групи: судинні і дистрофічні захворювання. У пацієнтів середнього та старшого віку найчастіше розвиваються дистрофічні захворювання. Патології сітківки можуть бути виявлені не лише у людей старшого віку, а й у молодих людей.

Якщо ж говорити про найпоширеніші захворювання сітківки, то до них можна віднести такі:

Розрив сітківки ока – причинами розвитку можуть стати травми голови чи органів зору, надмірне фізичне навантаження, систематично високий артеріальний тиск тощо.

Дистрофія сітківки – частіше проявляється у пацієнтів старшого віку, іноді діагностується від народження. Патологія повільно прогресує, поступово знижуючи гостроту зору. Спровокувати дистрофію сітківки можуть багато захворювань: міопія, цукровий діабет, хвороби нирок.

Макулодистрофія – порушення зору при цьому захворюванні відбувається через дегенерацію (пошкодження клітин) макули органу зору . У групі ризику розвитку аномалії пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання та інші.

Відшарування сітківки ока – саме цей стан часто призводить до повної втрати зору. На ранніх стадіях можна врятувати зір, якщо вчасно зробити хірургічне втручання.

Крововилив у сітківку – причиною захворювання може стати тупа травма ока, ірит, короткозорість, сильний кашель, внутрішньоочні пухлини тощо.

Всі ці захворювання вимагають правильного лікування, оскільки можуть призвести до необоротної втрати зору. Тому разі прояву неприємних симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря-офтальмолога. Діагностувати судинні та дистрофічні захворювання можна за допомогою офтальмоскопії та інших досліджень зорової системи. Лікування підбирають залежно від варіації недуги та ступеня її розвитку.

Профілактика захворювань сітківки ока, що варто знати.

Лікування захворювань сітківки майже завжди проводиться за допомогою операції, а для того, щоб уникнути хірургічного втручання, потрібно своєчасно проводити профілактичні заходи. Доведено, що у людей зі здоровим способом життя аномалії зору розвиваються рідше, тому необхідно переглянути свій раціон і відмовитися від шкідливих звичок.

З профілактичною метою слід щорічно проходити огляд у лікаря-офтальмолога. Якщо з’явилися неприємні симптоми захворювань сітківки, кількість планових відвідувань фахівця має збільшуватися щонайменше вдвічі. Такий огляд Ви можете пройти в Медичному центрі AstraMed, де наші висококваліфіковані лікарі легко виявляють будь-які порушення у роботі зорової системи та підбирають ефективне лікування.

Тільки дбайливе ставлення до своїх очей дозволить зберегти нормальний зір до глибокої старості. Діагностичне обстеження допоможе виявити аномалії сітківки на ранніх стадіях і підібрати найбільш безпечне лікування.

Основні захворювання сітківки та їх профілактика.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори