+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Основне про профілактику катаракти та глаукоми.

Неминучий процес старіння часто призводить до розвитку захворювань зорової системи, серед яких особливе місце посідають катаракта та глаукома. Ці патолог найпоширенішими в офтальмологічній практиці. Підступність цих захворювань полягає в тому, що на початкових стадіях вони протікають практично без жодних симптомів, і за відсутності лікування призводять до повної та безповоротної втрати зору.

Як зберегти чіткий та якісний зір?

Варто відразу відзначити, що в даний час не існує способів, які б гарантували людині збереження здоров’я очей, оскільки у розвитку захворювань важливу роль відіграють вікові та генетичні фактори. Однак профілактика глаукоми та катаракти здатна значно знизити ймовірність формування патологій. Існує безліч корисних рекомендацій щодо збереження здорового зору, але в першу чергу необхідно намагатися уникати перевтоми очей. Адже органи зору надзвичайно чутливі, тому за перших ознак перевтоми необхідно з’ясувати його причину та усунути її.

Профілактика катаракти очей насамперед полягає у запобіганні надлишкового впливу ультрафіолетового випромінювання. При знаходженні під яскравим сонцем необхідно надягати сонцезахисні окуляри. Слід берегти очі від травм, попадання пилу тощо. Крім того, профілактика катаракти включає регулярний прийом вітамінів, які важливі для зорової системи.

Профілактика ускладнень глаукоми ока насамперед має на увазі підтримання нормального внутрішньоочного тиску, підвищення якого є головною причиною розвитку патології. Тому необхідно позбутися звички куріння та прийому алкогольних напоїв, обмежити вживання кави, виключити тривале перебування у лазні чи сауні. Крім того, профілактика глаукоми включає відмову від будь-якої діяльності, пов’язаної з тривалим перебуванням у положенні з низько нахиленою головою.

Профілактика катаракти та глаукоми – загальні рекомендації.

Помірна фізична активність. Фізичні вправи та регулярні прогулянки на свіжому повітрі сприяють зниженню внутрiшньоочного тиску, покращенню кровопостачання очей.

Збалансоване харчування. Раціон повинен містити достатню кількість білка, клітковини, вітамінів та мінералів, необхідних для очей. Суворих обмежень не існує, проте доцільно перейти на раціональне харчування з переважанням овочів та фруктів, риби, круп та цілісних злаків. Слід також максимально обмежити солодощі.

Обмеження впливу шкідливих випромінювань. Необхідно захищати очі під впливу УФ-випромінювання та ультразвукових хвиль певних частот. Не слід нехтувати захисними засобами під час роботи з електрозварюванням та подібних видах діяльності.

Своєчасне лікування офтальмологічних захворювань. Глаукома та катаракта можуть бути пов’язані між собою. Наприклад, за відсутності операції катаракта нерідко ускладнюється глаукомою, а підвищений внутрішньоочний тиск при глаукомі може спровокувати розвиток катаракти. Крім того, запальні та інші патологічні процеси в очному яблуку можуть стати причиною розвитку серйозних ускладнень, у тому числі катаракти та глаукоми.

Регулярні профілактичні огляди в офтальмолога. Проходити такі огляди Ви можете в досвідчених лікарів Медичного центру AstraMed. Людям старше 40 років, за наявності гіпертонії та ендокринних патологій, а також при роботі, пов’язаній із навантаженням на очі, рекомендується відвідувати фахівця не рідше 1 разу на рік. Своєчасне виявлення перших ознак захворювання дає можливість успішного лікування.

Основне про профілактику катаракти та глаукоми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори