+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Основне про лікування амбліопії.

Амбліопія – це функціональне, оборотне зниження зору, при якому одне з двох очей майже не задіяний у зоровому процесі. При амбліопії основні зміни відбуваються у головному мозку – у сфері зорової кори. Відбувається це в тому випадку, якщо в головний мозок дитини від очей надходить спотворена зорова інформація або якщо потік цієї інформації різко обмежений. В результаті розвиток та вдосконалення нейронів головного мозку, які відповідають за зір, гальмується. Наприклад, очі бачать дуже різні картинки, і мозок не може поєднати їх в одну об’ємну.

Основні методи лікування амбліопії.

Лікувальні заходи насамперед спрямовані на усунення причин хвороби . А причину визначають з урахуванням комплексної діагностики очей.

При синдромі лінивого ока проводитися диференційована терапія це означає, що методи комбінуються і доповнюють один одного.

Основні способи лікування амбліопії ока це:

1. Оптична корекція– окуляри, лінзи, що забезпечують чітке зображення, ідентичне на обох сітківках. Ефективна на ранніх стадіях. На пізніших – зміна діоптрій відбувається поступово, щоб уникнути появи диплопії (двоєння бінокулярного зображення).

2. Оклюзія – закриття спеціальною пов’язкою одного ока на якийсь година: або здорового ока, щоб створити умови для активізації діяльності амбліопічного, або використовується зворотний метод, або поперемінне закриття.

3. Хірургічна корекція – при косоокості, при опущенні століття.

4. Лазерна корекція – для покращення гостроти зору у дорослих пацієнтів , яким окуляри чи лінзи з якихось причин не підходять.

5. Активна зорова терапія — сукупність методів відновлення співдружніх рухів очних яблук і поліпшення фіксації погляду . Для цього використовуються спеціальні прилади, комп’ютерні програми, вправи.

Хороші новини — здебільшого амбліопія зворотна . Прогноз одужання, тривалість терапії та способи її корекції залежати від таких факторів:

  1. Занедбаність захворювання. Наприклад, уроджену катаракту важливо усунути у перші два місяці життя дитини. Тоді відділи мозку, що відповідають за зір, зможуть отримувати візуальну інформацію та розвиватися. Пізніше лікування дасть позитивну динаміку. При набутій амбліопії 1 ступеня розладу бінокулярного зору ще може бути. У пацієнтів із амбліопією 2 ступеня спостерігається лише монокулярний зір.
  2. Різновид амбліопії. Рефракційну амбліопію лікують переважно консервативно – підбиранням спеціальної оптики, пізніше можна провести лазерну корекцію зору. При косоокості допомагає, як правило, хірургічне втручання в поєднанні з апаратним лікуванням та комплексом спеціальних вправ.
  3. Вік пацієнта, у якого розпочато корекцію. Діти до 6 – 7 років зір успішно відновлюється. У дорослих льодове око вилікувати складніше, потрібно більше години та інші методи корекції.
  4. Ретельність дотримання всіх рекомендацій пацієнтом, його націленість на результат.

Профілактика амбліопії – це її рання діагностика. Не нехтуйте щорічними оглядами у офтальмолога. Лікування амбліопії тим ефективніше і швидше, що раніше до нього приступити. Звертайтеся до висококваліфікованих та досвідчених лікарів-офтальмологів в Медичний центр AstraMed, наші фахівці підберуть ефективне лікування індивідуально та повернуть Вам чіткий зір!

Основне про лікування амбліопії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори