+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Новоутворення повік: що це та чому виникає?

Поява різноманітних новоутворень на повіках досить часта скарга. Ущільнення може утворитися як у нижньому, і на верхньому столітті, і навіть одночасно обох. У деяких випадках новоутворення на повіках болить і гноїться, а в деяких зовсім не турбує і приносить лише косметичний дискомфорт. Для того, щоб з’ясувати причини появи новоутворення та позбутися його, варто звернутися до лікаря-офтальмолога.

Чому виникають новоутворення на повіках?

Щоб зрозуміти основні причини появи новоутворень, варто перш за все знати їх різновиди. Серед основних новоутворень повік можна виділити:

  1. Халязіон. Виникає в результаті закупорки сальної залози на віці. Це відбувається, коли шляхи відтоку речовини, що виробляється залозою перекриваються, і тому вона накопичується всередині протоки. Поступово протока розтягується і перетворюється на тверду грудку, яку оточує щільна капсула. При пальпації ця капсула перекочується під пальцями як кулька. Халязіон утворюється на повіці повільно, і пацієнт відчуває біль тільки після появи капсули. Але навіть за відсутності хворобливих відчуттів не варто відкладати консультацію лікаря: на місці халязіону може утворитися кіста, а також може статися нагноєння тканин століття ока, що небезпечно для здоров’я. Халязіон вимагає спеціального офтальмологічного лікування – консервативного чи оперативного.
  2. Фурункул. Особливо небезпечний вид новоутворення повік, що виникає від гнійного запалення волосяного мішечка вій та сальних залоз. Це запалення викликає бактерія стафілокок. Зазвичай фурункул утворюється на верхній повіці, поряд із бровою. Розвивається фурункул поступово – від маленького вузлика, який може супроводжуватися набряклістю, до “шишки” з невеликим жовтуватим гнійником. Часто фурункул супроводжується підвищенням температури, головним болем та загальною слабкістю. За відсутності належного лікування фурункул може призвести до серйозних проблем із венами ока.
  3. Ячмінь. Це ще одне поширене новоутворення на повіках. Це запальний процес фолікули (цибулини) вії, що розвивається внаслідок закупорки сальної залози. У нормі сальна залоза виробляє спеціальну рідину,  захищає вії від несприятливого впливу довкілля. Перші симптоми ячменю – відчуття стороннього тіла в оці та біль. Якщо не розпочати лікування цього захворювання вчасно, на місці шишки виникає почервоніння та гнійне запалення.
  4. Міліум. Найбільш невинне новоутворення, яке приносить лише естетичний дискомфорт, — це міліум або просянка. Таке новоутворення може мати різний розмір — від макового зернятка до гречаної крупинки. Виглядає міліум як білий вугор і не загрожує здоров’ю людини. Однак не варто чіпати їх руками, щоби не занести інфекцію. Видаляються міліуми, як правило, у косметичному салоні.

Щоб визначити, яке саме новоутворення повік розвинулося, слід звернутися на консультацію до лікарів-офтальмологів в Медичний центр AstraMed. Досвідчені фахівці проведуть огляд Вашої зорової системи та підберуть лікування для усунення новоутворення та можливих його ускладнень.

Новоутворення повік: що це та чому виникає?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори