+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Можливі ускладнення катаракти.

Катаракта є одним з найбільш поширених захворювань зорової системи, яке часто виявляється у пацієнтів похилого віку і може призвести до сліпоти. На ранній стадії лікування катаракти передбачає медикаментозну дію для гальмування патології. При більш пізніх стадіях призначається оперативне видалення природного кришталика та заміна його на штучний.

Чому виникає катаракта?

Вікова катаракта виникає з внутрішніх та зовнішніх причин. До внутрішніх причин належать патології обмінних процесів в органах зору, природне старіння тканин та різні зміни в них (накопичення білка в кришталику ока), генетичні схильності.

Зовнішні фактори представлені травмами та опроміненнями, а також загальносоматичними захворюваннями, наприклад, катаракта може утворитися при цукровому діабеті, захворюваннях серця та судин, ураженнях печінки, нирок та інших органів. Якщо ви регулярно проходите обстеження, пов’язані з хронічною хворобою, то правильно буде додатково пройти діагностику на катаракту.

Патологія розвивається інтенсивніше при зловживанні шкідливими звичками та наявності ендокринних захворювань, нестачі вітамінів.

Як проявляється катаракта?

Найбільш вираженими симптомами катаракти є каламутна картинка перед очима та неясні контури предметів та об’єктів. Іншими симптомами катаракти можуть бути зміни кольору зіниці (стає білим, жовтим або сірим) світлочутливість очей, їхнє розфокусування (двоєння зображення). Спотворення кольорів, сильний зоровий дискомфорт під час звичних дій, відблиски та спалахи перед очима (особливо у темний час доби). Найчастіше це захворювання розвивається поступово, та його симптоми проявляють себе не одночасно і по-різному. При ураженні катарактою центральної частини ока симптоми хвороби виявляються найяскравіше. При катаракті в периферичній зоні кришталика основні симптоми хвороби тривалий час взагалі не можуть проявлятися або будуть недостатньо вираженими.

Чим небезпечна катаракта та її ускладнення.

Помутніння кришталика при катаракті веде до недостатнього проникнення світла та порушує чіткість зображень, предмети стають розмитими, хворим важко читати, писати, керувати автомобілем. Патологічний процес досить швидко прогресує і чим раніше ви звернетеся до фахівців, тим ефективнішим буде результат лікування, при своєчасному зверненні до лікаря можливе повернення 100% зору.

Крім поступової втрати зору, катаракта може призвести до виникнення глаукоми, оскільки при набуханні кришталика порушується циркуляція рідини та підвищується внутрішньоочний тиск. При катаракті порушується кровообіг у тканинах та зорові сигнали не доходять до головного мозку. При цьому можуть виникати сильні головні болі та напруження в зорових нервах. Тільки своєчасне звернення до професійних офтальмологів може врятувати зір.

Для профілактики катаракти очей рекомендується офтальмологічне обстеження раз на півроку, захист від ультрафіолету сонцезахисними окулярами, здоровий спосіб життя та збалансоване харчування, контроль рівня цукру, ретельна гігієна.

Ігнорування ознак захворювання може спричинити небезпечні наслідки. Тому при перших проявах симптом катаракти звертайтеся в Медичний центр AstraMed. Наші кваліфіковані офтальмологи проведуть діагностику зору та визначать причину дискомфорту. При виявлені катаракти лікарі проведуть безпечне її видалення, що дозволить Вам знову чітко бачити світ!

Можливі ускладнення катаракти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори