+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Лікування периферичної дистрофії сітківки.

Дистрофії, що виникають на периферичній частині сітківки – це серйозне порушення, яке розвивається внаслідок багатьох факторів, таких як, спадковість, короткозорість, запалення, травми, перенесення важких захворювань, будь яких великих фізичних навантажень на організм.

Як лікувати периферичну дистрофію сітківки ока?

Немає методів профілактики виникнення периферичної дистрофії сітківки. Крім того, наявні дистрофії не підлягають лікуванню за допомогою медикаментозних препаратів, очних ін’єкцій і крапель.  

У разі виявлення периферичної дистрофії сітківки лікарями-офтальмологи Медичного центру  AstraMed будуть надані рекомендації щодо подальшого лікування, залежно від виду дистрофії та ступеня її розвитку, а також особливостей зорової системи пацієнта.

Ми зазвичай призначаємо підтримуючу терапію вітамінами, та різними медикаментозними засобами. Ці способи вже давно визнані марними та неефективними при лікуванні периферичних дистрофій. При необхідності, за показаннями, буде рекомендовано обмежувальну коагуляцію лазерної сітківки.

Як лікування передбачається проведення профілактичної обмежувальної лазерної коагуляції сітківки. Цей метод є свого роду профілактикою виникнення відшарування сітківки у місці знаходження небезпечної периферичної дистрофії, не впливаючи на саму дистрофію сітківки: дистрофія нікуди не зникає і не гоїться. За допомогою спеціального лазера на сітківці, навколо дистрофії або сформованого розриву сітківки створюються так звані лазерної коагуляти. У місцях впливу лазерних променів відбувається прикріплення сітківки з оболонками, що підлягають — таким чином створюється захисний бар’єр.

у разі виникнення відшарування сітківки у місці дистрофії перешкоджатиме її подальшому поширенню. Існує ймовірність, що сформовані коагуляти не зможуть «утримати» сітківку на місці або відшарування виникне зовсім в іншому місці. Тому правильніше сприйматиме цей метод як профілактичний захід, що знижує ризики відшарування сітківки, і повністю не виключатиме її виникнення.

Чи потрібно робити обмежувальну лазерну коагуляцію сітківки?

Як згадувалося вище, лікування потребує лише мала частина дистрофій. Велика ж частка дистрофій потребує контрольного спостереження динаміці.

Рішення на користь проведення лазерного лікування приймається у разі наявності небезпечних периферичних дистрофій, що супроводжуються клінічними симптомами: “спалахи”, “блискавки”, “іскри” в очах. Як правило, саме такі дистрофії сітківки і призводять до формування розривів сітківки із ризиком її відшарування у майбутньому. Якщо дистрофія не супроводжується ніякими симптомами, рішення на користь проведення лазерної коагуляції може бути все ж таки прийнято, враховуючи супутні фактори ризику: відшарування сітківки у спадковому анамнезі чи парному оці, високий рівень короткозорості, більшу довжину дистрофії, перенесені травми чи операції у власних очах тощо.

Більшість дистрофій часто не проявляють ніяких симптомів. Тому важливо звертатися до офтальмолога для профілактики цих патологій. Наші офтальмологи проведуть усі необхідні обстеження, включаючи огляд сітківки з широкою зіницею. Рішення про подальшу тактику ведення приймається індивідуально у кожному конкретному випадку з урахуванням усіх супутніх факторів.

Лікування периферичної дистрофії сітківки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори