+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Лікування діабетичної ретинопатії.

Діабетична ретинопатія – це ушкодження сітківки ока, яке виникає при цукровому діабеті. Високий рівень тривалої глікемії змінює структуру стінки кровоносних судин сітківки ока, робить їх більш проникними, дозволяючи рідини проникати у внутрішньо сітчастий простір. Розвиток діабетичної ретинопатії найчастіше відбувається у людей через 5-10 років після виникнення цукрового діабету.

Діабетична ретинопатія протікає по-різному, залежно від типу цукрового діабету. При I типі, коли людина залежна від інсуліну, вона стрімка – у цьому випадку досить швидко виникає проліферативна діабетична ретинопатія (стадія захворювання, що далеко зайшла). При II типі цукрового діабету – зміни виникають і розвиваються в центральній зоні сітківки. Діабетична ретинопатія – це захворювання, яке в основному призводить до сліпоти у людей, вік яких варіюється від 20 до 65 років. Цукровий діабет, високий артеріальний тиск, зайва вага, підвищений рівень холестерину – все це фактори, які збільшують ризик виникнення ускладнень та повної втрати зору.

Що варто знати про лікування діабетичної ретинопатії?

Рівень глюкози та гемоглобіну в крові – одні з найважливіших показників при лікуванні. В основі терапії лежить строгий регулярний контроль за зазначеними показниками. Необхідно ретельно організовувати лікування основного захворювання пацієнта – цукрового діабету.

У ході лікування діабетичної ретинопатії необхідний мультидисциплінарний підхід, до лікування повинні залучатися не лише офтальмологи, а й ендокринологи. Вибір методу лікування багато в чому залежить від стадії розвитку захворювання. У офтальмології використовуються такі методи лікування діабетичної ретинопатії:

  1. Медикаментозна терапія. Застосовуються препарати ангіопротектори, стероїдні та нестероїдні протизапальні лікарські препарати, антикоагулянти, ліки для покращення мікроциркуляції (за показаннями).
  2. Лазерне лікування. На даний момент найефективніший і надійний метод попередження розвитку діабетичної ретинопатії це лазерна коагуляція сітківки. Лазерна коагуляція сітківки – це амбулаторна процедура. Вона абсолютно безболісна для пацієнтів, при виконанні процедури використовується місцева анестезія, яка виключає хворобливі відчуття. Мета проведення такої процедури — коагуляція («припікання») ішемізованих зон сітківки, а також найбільш неспроможних судин сітківки, що «протікають», і, можливо, створення тимчасових шляхів відтоку внутрішньосітчастої рідини.
  3. Ендовітреальне введення спеціальних препаратів. Даний вид лікування застосовується у разі розвитку макулярного набряку. Дані препарати вводяться в склоподібне тіло в умовах операційної під місцевою крапельною анестезією. Після введення препарату через 1 – 2 години пацієнт вирушає з необхідними рекомендаціями додому. Лікувальний ефект імплантату зберігається від 30 до 90 днів з дня введення.
  4. Мікроінвазивна вітректомія. Видалення склоподібного тіла (прозорий гель, який заповнює очну порожнину) – за наявності крововиливів у вітреальну порожнину.

У Медичному центрі AstraMed лікування діабетичної ретинопатії проводиться досвідченими та висококваліфікованими фахівцями, які застосовують лише найкращі методи лікування та сучасне обладнання. Усе лікування підбирається індивідуально для кожного пацієнта, враховуючи усі особливості його зорової системи.

Лікування діабетичної ретинопатії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори