+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Кератоконус: чому виникає та як проявляється?

Кератоконус – захворювання в галузі офтальмології, що характеризується розвитком прогресуючого дегенеративного процесу незапальної природи. Патологічний процес супроводжується витонченням рогівки ока, набуттям нею конусовидної форми.

Внаслідок деформації та дистрофії рогівки зір поступово погіршується. Розвиток патології обумовлено різноманітними біохімічними процесами. У ході діагностики у пацієнтів спостерігається зниження синтезу колагену, білка, ферментів, порушення активності антиоксидантів.

Патологічний процес супроводжується витонченням рогівки ока, набуттям нею конусовидної форми. Внаслідок деформації та дистрофії рогівки зір поступово погіршується. Розвиток патології обумовлено різноманітними біохімічними процесами. У ході діагностики у пацієнтів спостерігається зниження синтезу колагену, білка, ферментів, порушення активності антиоксидантів. Наслідком саме цих змін стає зниження еластичності рогівкового шару, її розтягнення та набуття конусоподібної форми.

Чому виникає кератоконус?

При кератоконусі рогівка набуває замість сферичної форми конічної. Найбільш ймовірні причини кератоконуса такі:

1. Несприятливий вплив довкілля.

2. Порушені метаболічні процеси в організмі.

3. Ендокринні розлади.

4. Травматичне пошкодження очного яблука.

5. Обтяжена спадковість .

Роль генетичного фактора є незаперечною. Тому якщо у найближчих родичів діагностовано цей стан, то необхідно обов’язково прийти на прийом до офтальмолога . Тільки кваліфікований лікар зможе визначити наявні відхилення . Щоб лікування було ефективним , діагностика кератоконуса має бути своєчасною.

Основні симптоми кератоконусу, що варто знати.

Невідомо, чому кератоконус виникає у деяких індивідуумів, проте ми знаємо, що при кератоконусі спостерігаються симптоми, що виникають через викликані різними причинами деформації сферичної форми рогової оболонки. 

Симптоми кератоконуса починаються з розпливчастого зору, що трохи відрізняється від такого при астигматизмі через неадекватну рефракцію ока.

Відмінною ознакою кератоконуса є поява розсіяних дублюючих зображень біля предмета зору. Це також може виявлятися як спотворення у вигляді смуг, що супроводжуються підвищеною чутливістю до світла та випадковим подразненням очей.

Кератоконус також здебільшого викликає поганий нічний зір. Візуальні спотворення та розпливчасте зір більш виражені при поганому освітленні, оскільки зіниця відкривається ширше і більшою мірою сприяє формуванню оптичних спотворень під впливом нерівної поверхні рогівки.

Окуляри та контактні лінзи здатні допомогти при невеликому ступені захворювання, успішно коригуючи гостроту зору. У міру прогресування для корекції гостроти зору будуть потрібні жорсткі газопроникні лінзи, здатні меншою мірою адаптуватися до поверхні рогівки, що змінюється. У разі кератоконусу лінзи коригують зір, проте не уповільнюють прогресування захворювання.

Щоб уникнути розвитку ускладнень та вчасно виявити розвиток кератоконусу важливо регулярно звертатися до лікаря-офтальмолога в Медичний центр AstraMed, наші висококваліфіковані фахівці виявляють порушення зорової системи навіть на ранніх стадіях розвитку та підбирають ефективне лікування.

Кератоконус: чому виникає та як проявляється?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори