+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Діабетична ретинопатія: симптоми та причини.

Органи зору вразливі до підвищеного рівня глюкози у крові. Найбільш небезпечне ускладнення – діабетична ретинопатія. Захворювання проявляється змінами очного дна (судинними аневризмами та крововиливами, нерівномірністю діаметра, набряком та відшаруванням сітківки) і призводить до зниження гостроти зору та сліпоті. 

Чому розвивається діабетична ретинопатія?

При діабетичній ретинопатії відбувається потовщення та руйнування судинної мембрани капілярів, через що погіршується кровопостачання сітківки ока. Капіляри стають «ламкими», закупорюється їх просвіт, і в навколишніх тканинах з’являються дрібні крововиливи та зони просочування компонентів крові крізь судинну стінку. Якщо зони просочування виникають по центру очного дна, сітківка в цій галузі втрачає свою функціональність, що може спричинити значне зниження зору у хворих.

Судинні ураження наростають, у сітківці з’являються зони, що не кровопостачаються. Ці зони виробляють біологічно активні речовини, що стимулюють утворення нових судин. Новостворені судини функціонально неповноцінні. Вони стають джерелами нових крововиливів. Після розростання судин відбувається розростання патологічної сполучної тканини. На цій стадії хвороби можуть відбуватися масивні крововиливи, відшарування сітківки та, як наслідок, втрата зору.

На появу та розвиток діабетичної ретинопатії можуть впливати різноманітні фактори, найбільш значущими з яких вважаються:

  1. Вік. Може розглядатись як фактор ризику для цукрового діабету 1-го типу. У дитячому віці діабетична ретинопатія трапляється дуже рідко. Однак із початком статевого дозрівання відбувається її швидке прогресування
  2. Артеріальна гіпертензія. Встановлено, що підвищення діастолічного кров’яного тиску кожні 10 мм рт. ст. збільшує ризик прогресування проліферативної форми ретинопатії на 50%. Також з гіпертонією пов’язана частота появи крововиливів, ексудатів та інших тяжких ушкоджень сітківки.
  3. Порушення жирового обміну. Існують клінічні дані про прямий взаємозв’язок між рівнем холестерину і виявленням твердих ексудатів (що складаються з ліпідів, що просочилися крізь судини) сітківки. 

Можливі й інші причини розвитку та прогресування діабетичної ретинопатії (паління, вагітність, стать, алкоголь, спадкова схильність), але їхня остаточна роль до кінця не з’ясована.

Основні симптоми діабетичної ретинопатії.

Клінічні прояви та стадії розвитку діабетичної ретинопатії добре вивчені та лягли в основу міжнародної класифікації. Виділяють 3 стадії діабетичної ретинопатії:

  • Непроліферативна. На сітківці виявляються крововиливи, мікроаневризми, ексудати (тверді складаються з ліпідів, м’які – зони деструкції нервових волокон, ватяні вогнища), набряк сітківки.
  • Препроліферативна. З’являються венозні аномалії – чітко подібність, звивистість, наявність петель, подвоєння. Усередині сітківки розвиваються мікросудинні зміни, некровопостачальні зони, велика кількість твердих і «ватних» ексудатів, великі осередки крововиливів.
  • Проліферативна. Йде утворення нових судин на диску зорового нерва або інших відділах сітківки, крововиливу в склоподібне тіло, синтез фіброзної тканини, її розростання по задній поверхні склоподібного тіла, викривлення або відшарування сітківки, вторинна глаукома.

При появі перших симптомів діабетичної ретинопатії звертайтеся до лікарів-офтальмологів в Медичний центр AstraMed, у нас працюють лише висококваліфіковані фахівці, які провівши усі необхідні обстеження та, при виявлені захворювань, підберуть індивідуальне лікування для кожного пацієнта.

Діабетична ретинопатія: симптоми та причини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори