+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Далекозорість: форми та причини виникнення.

Далекозорість – це порушення зору, виражене у формуванні зображення об’єктів за сітківкою ока. Заломлююча сила рогівки значно знижується. При далекозорості людина бачить близько розташовані предмети нечітко. Захворювання може бути виявлене внаслідок перевірки зору в будь-якому віці. Якщо вчасно не виявити далекозорість та не почати лікувати, можуть бути серйозні наслідки, серед яких розвиток запальних процесів та глаукома. Далекозорість дуже часто називають гіперметропією.

Форми далекозорості, що варто знати.

Можна виділити три основні види захворювання:

  1. Вроджена. Багато дітей народжується з фізіологічною далекозорістю. Проте згодом очне яблуко частково збільшується і ступінь далекозорості знижується. При вродженій далекозорості дуже часто не відчувається дискомфорт в очах. Є небезпека виникнення косоокості, як супутнього захворювання
  2. Набута далекозорість. З’являється через певні травми, операції та роботу, що пов’язана з постійною напругою очей. Цей вид захворювання супроводжується хворобливими відчуттями в очах.
  3. Вікова. Виникає через природні вікові зміни, коли кришталик втрачає еластичність, циліарні м’язи слабшають і не можуть змінювати форму кришталика, щоб була можливість фокусувати зображення на предметах розташованих на короткій відстані.

При далекозорості зорові розлади можуть бути яскраво вираженими, а можуть бути взагалі непомітними. Тому офтальмологи виділяють три ступені захворювання:

  1. Слабка далекозорість – зір практично не змінюється, проте появляються головні та очні болі, швидка втома та запаморочення.
  2. Середня – об’єкти розташовані на великій відстані людина бачить без змін, а от об’єкти розташовані близько видно не чітко і дуже погано.
  3. Висока – окрім розмитості об’єктів, які розташовані близько, нечіткими стають і об’єкти вдалині.

Також далекозорість може бути прихованою – людина може «налаштувати» зображення, якщо напружить м’язи очей, або явною – підвищити гостроту зору можна лише за допомогою використання лінз.

Причини та симптоми розвитку далекозорості, на що слід звертати свою увагу.

Основною причиною виникнення далекозорості є недостатній розмір очного яблука, саме тому на сітківці не проектується чітке зображення. До причин виникнення далекозорості можна також віднести:

  • Пошкодження кришталика чи рогівки ока.
  • Втрата кришталиком здатності вимірювати кривизну зображення, це зумовлено віковими змінами.
  • Регулярна перевтома.
  • Травми очей та специфіка роботи.

Лікарі-офтальмологи виділяють симптоми, які можуть свідчити про прояви далекозорості. До таких симптомів відносять:

  • Нечіткість предметів поблизу.
  • Швидка та сильна втома очей під час читання та письма.
  • Виникає головний та очний біль, запалення очей.
  • Виникає дискомфорт в очах, може розвиватися глаукома.
  • Розпливчастість літер під час читання.
  • При читанні дрібного шрифту, доводиться тримати книгу на великій відстані від очей.

Раннє виявлення симптомів, вчасний огляд та діагностика в офтальмологічному кабінеті допоможуть уникнути серйозних наслідків. Лікар-офтальмолог проводить дослідження вашого зору, які допоможуть розпізнати навіть неявну форму захворювання. Тому не варто займатися самодіагностикою та самолікуванням, адже з допомогою фахівця ви зможете швидко усунути свою проблеми, а не зробити її серйознішою.

Далекозорість: форми та причини виникнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори