+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Глаукома: причини виникнення та симптоми.

Глаукомою називають групу патологій ока, які супроводжуються статичним або періодичним спонтанним підвищенням внутрішньоочного тиску понад норму. За відсутності лікування це загрожує розвитком дефектів зору, падінням його гостроти аж до атрофії зорового нерва.

Порушення відведення рідини всередині очей призводить до її накопичення, внаслідок чого внутрішньоочний тиск підвищується. Перетискаються кровоносні судини, відбувається збій живлення сітківки, тому її клітини поступово відмирають. Це негативно позначається на зоровому нерві. Згодом він починає руйнуватися, що тягне за собою різні розлади зору аж до повної сліпоти.

Основні причини розвитку глаукоми.

Серед усіх факторів, що викликають виникнення глаукоми, основним є підвищення внутрішньоочного тиску (внутрішньоочна гіпертензія). Серед інших поширених причин сучасна офтальмологія називає:

  1. Генетичну схильність – хвороба здатна передаватися у спадок, але не обов’язково.
  2. Систематичний прийом стероїдних препаратів.
  3. Очні захворювання – запалення (увеїт, кератит тощо), дистрофічні зміни (прогресуюча атрофія райдужної оболонки).
  4. Травми – різні ушкодження (опіки, поранення, контузії) провокують утруднення відведення внутрішньоочної рідини.
  5. Цукровий діабет – дає ускладнення у вигляді діабетичної ретинопатії.
  6. Катаракту – якщо вчасно не виконати оперативне лікування, то збільшений кришталик перекриє відтік вологи.

Симптоми глаукоми, що варто знати.

На початковій стадії глаукома розвивається практично безсимптомно, не завдаючи пацієнту будь-якого дискомфорту. Скарг на погіршення зору чи біль немає, зрідка з’являються райдужні кола перед очима, але цей симптом уражає багатьох захворювань. Вже цьому етапі можуть розвиватися незворотні зміни очного нерва. Такий прихований, латентний розвиток призводить до пізнього звернення за медичною допомогою. Своєчасно виявити патологію можна лише за умови регулярної профілактичної перевірки зору.

Подальший розвиток виявленої глаукоми призводить до появи скарг. Відзначається погіршення периферичного зору, коли пацієнт перестає помічати об’єкти з обох боків, хоча перед собою бачить добре. Це так званий «тунельний» зір. Примітно, що розвивається воно асиметрично, тобто одне око страждає більше за інше, хоча вражені обидва.

Також характерним стає погіршення зору у сутінках, поява напівпрозорої або непрозорої плями в полі зору, потрібно більше часу для адаптації очей при різкому переході у темряву зі світла, падіння гостроти зору, іноді спостерігається порушення правильного сприйняття кольорової гами.

Хворий скаржиться на туман перед очима, розмитість, почервоніння очей, різкий біль у оці, головний біль у лобовій та скроневій областях, сльозотечу та світлобоязнь.

Нерідко гострий напад глаукоми хворі помилково плутають з мігренню, проявом гіпертонічної хвороби, отруєнням, у яких спостерігаються подібні симптоми. Розпізнати напад глаукоми можна за однією характерною ознакою: через різке підвищення внутрішньоочного тиску очне яблуко стає дуже твердим, щільним. Зіниця в цей час розширена, неправильної форми, повіки набряклі, рогівка каламутніє.

 При такому стані потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря-офтальмолога та пройти діагностику зору, а при виявлені глаукоми одразу ж розпочати лікування, що дозволить зберегти Ваш зір.

Глаукома: причини виникнення та симптоми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори