+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Виразка рогівки: симптоми та причини.

Рогівка – зовнішня оболонка ока,  що надзвичайно стійка до впливу хімічних речовин, високих та низьких температур, фізичних впливів, але іноді піддається локальному руйнуванню, внаслідок чого на її поверхні формується глибока, проникаюча глибше двох поверхневих шарів ранка. Саме вона відома в офтальмології як виразка рогівки ока. 

Які симптоми характерні для виразки рогівки?

Навіть якщо людина знає, що таке виразка рогівки та в чому її особливості, вона може не ідентифікувати захворювання, оскільки за клінічними проявами воно схоже на інші офтальмологічні патології. Незалежно від того, з яких причин виразка рогівки з’явилася на оці, вона супроводжується стандартним набором симптомів:

  1. Відчуття попадання в око стороннього предмета та почервоніння.
  2. Підвищена сльозотеча, світлобоязнь, зниження гостроти зору – помутніння всього поля зору або його частини, залежно від локалізації дефекту.
  3. Білі виділення з ока, які при приєднанні інфекції можуть перетворюватися на гнійні.

У першу добу після початку формування виразки розглянути дефект на рогівці без спеціального інструменту не можна. Найчастіше у виразки рогівки симптоми схожі з кон’юнктивітом, кератитом, ерозією поверхневої оболонкою ока внаслідок механічної травми.

Клінічними проявами виразки рогівки на стадії епітелізації є повне помутніння картинки або поява часткової каламутної пелени перед очима, нездатність бачити чіткі обриси предметів поблизу та вдалині.

При появі симптомів виразки рогівки офтальмологи не рекомендують використовувати краплі в очі та інші препарати без призначення фахівця.

Причини появи виразки рогівки?

Найбільш поширені причини виникнення виразки рогівки – попадання в очі бактеріальної інфекції.  Потрапити на оболонку очного яблука вони можуть з брудних рук, якими потерли очі, при попаданні стороннього предмета, а також при травмі ока.  Інфекція може потрапити й через нестерильні інструменти при поведені косметичних процедур.

Також виразка рогівки може стати наслідком системної інфекції, викликаної бактеріями, вірусами, грибками та мікроорганізмами, що паразитують.

Неінфекційні форми виразки рогівки виникають при витонченні та зневодненні оболонки ока внаслідок вроджених аномалій та анатомічних особливостей. Також в наслідок нестачі мікроелементів та вітамінів у їжі, неправильне використання контактних лінз та безконтрольного використання ліків місцевої та системної дії.

Спровокувати появу дефекту може системне зниження імунітету , вроджений чи набутий імунодефіцит, параліч лицьового нерва та інші системні аномалії.

Основним методом лікування виразки рогівки вважається медикаментозна терапія, спрямована на придушення запалення та знищення патогенної мікрофлори, прискорення регенерації рогової оболонки та захист здорових ділянок тканини від пошкоджень.

При перших підозрах розвитку виразки рогівки звертайтеся в Медичний центр AstraMed. Досвідчені лікарі-офтальмологи вислухають усі Ваші скарги та проведуть діагностику зору, щоб визначити причину неприємних симптомів. А при виявлені виразки рогівки буде підібрано ефективне лікування з врахуванням усіх особливостей Вашої зорової системи!

Виразка рогівки: симптоми та причини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори