+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Астигматизм: причини виникнення та лікування.

Офтальмологічне відхилення, відоме як астигматизм, – це захворювання, пов’язане з неправильною формою рогівкової оболонки або кришталика ока. Існує кілька різновидів та форм патології, які відрізняються клінічними проявами, причинами та іншими аспектами. 

Основні причини розвитку астигматизму.

Офтальмологами остаточно не з’ясовані причини виникнення астигматизму. Найбільш ймовірним варіантом його появи називають генетичну схильність, тобто наслідування патології від батьків та інших родичів. При цьому генетичні особливості можуть стосуватися не лише анатомії кришталика та рогівки, а й інших структур органів зору:

  1. особливості окорухових м’язів, які можуть стискати очне яблуко і змінювати його сферичність, тим самим роблячи заломлення променів неправильним.
  2. особливості анатомії очних ям, які також можуть здавлювати очне яблуко, мене його сферичність.
  3. аномалії м’язів, які відповідають за ступінь тиску повік на очі та генетична схильність до потовщення рогівки тощо.

Для набутого астигматизму характерний ширший список можливих відхилень, які можуть призвести до порушення рефракції. До них відносяться:

  1. захворювання системи обміну речовин, в результаті яких рогівка та кришталик можуть стоншуватися, потовщуватися, каламутніти.
  2. запальні процеси оболонок ока – кератити, кон’юнктивіти.
  3. рубцеві зміни рогівки внаслідок травм, тривалої дії інтенсивного світла або хімічних речовин у повітрі, а також у результаті проведених на очах операцій.
  4. дистрофічні процеси в рогівці, що виникли на тлі ендокринних збоїв, аутоімунних процесів.

Однією з найпоширеніших причин астигматизму вважається вікова, за якої зорові порушення є наслідком природного старіння тканин.

Як лікувати астигматизм?

Серед методів лікування або ж корекції астигматизму можна виділити наступні:

  1. Очкова корекція. Фахівці часто призначають пацієнтам з астигматизмом складні окуляри із циліндричними лінзами. Але іноді трапляються випадки, коли лікар виписує некоректний рецепт, і у людини виникають некомфортні або навіть болючі відчуття під час носіння окулярів. У клініці “Сокіл” працюють досвідчені офтальмологи, які грамотно підберуть силу корекції з огляду на особливості вашого випадку.
  2. Контактні лінзи. Сьогодні одним із популярних методів корекції астигматизму є спеціалізовані торичні лінзи. Важливо підібрати таку модель, яка щільно фіксуватиметься на рогівці, щоб не допустити погіршення якості зображення. Із цим вам допоможе кваліфікований офтальмолог.
  3. Лазерна корекція. Пам’ятайте, що окуляри або контактні лінзи є тимчасовим рішенням. Повністю позбавити пацієнта порушення рефракції допоможе технологія лазерної корекції зору. Процедура триває від 10 до 15 хвилин. Для знеболювання використовуються спеціальні краплі очей. Зір стає кращим вже через 1-2 години, а повне відновлення відбувається через місяць.
  4. Операційне втручання. Оптимальним лікуванням кришталикового астигматизму є заміна дефектного кришталика на штучну інтраокулярну лінзу. Її налаштування дає можливість відмовитися від окулярів і вирішують не лише проблему астигматизму, а й вікового зниження гостроти зору, а також назавжди запобігають розвитку катаракти.

При розвитку астигматизму звертайтеся в Медичний центр AstraMed, де висококваліфіковані лікарі-офтальмологи проведуть повну діагностику зорової системи, а тоді підберуть найкращий метод усунення астигматизму саме для Вас!

Астигматизм: причини виникнення та лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори