+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Амбліопія: симптоми та причини виникнення.

Амбліопія, також відома як “ліниве око”, є однією з доволі поширених причин втрати зору у дітей та іноді навіть дорослих. Це стан, коли одне або обидва ока не можуть працювати разом, що призводить до зниження рівня зору в одному або обох очах та поступової втрати зору. У цій статті ми поговоримо про симптоми та причини розвитку лінивого ока, а також його лікування.

Основні симптоми лінивого ока.

Як і будь-яке офтальмологічне захворювання, ліниве око має свої характерні симптоми. До них належить нерівномірність зору в обох очах, відхилення від нормального положення очей, зниження чутливості до яскравого світла. Також можуть виникнути проблеми з орієнтацією у просторі, поява двоїння в очах та часткова розмитість зору.

Амбліопія розвивається дуже повільно, тому без допомоги лікаря-офтальмолога дуже важко виявити її на ранніх стадіях розвитку.

Причини виникнення амбліопії:

  1. Порушення нормального розвитку зорової системи. Ліниве око може виникнути, якщо зорова система не розвивається належним чином протягом першого року життя. Це може бути пов’язано з генетичними факторами, захворюваннями матері під час вагітності, недоношеністю. Також пізнім початком корекції наявних порушень окулярами або неправильним їх використанням.
  2. Нерівномірність робота обох очей. Якщо в одному з очей відбувається значно менше роботи, ніж в іншому, то це може призвести до зниження рівня зору в тому оці. Нерівномірність може бути пов’язана з різними за розміром частинами очей, відхиленим або зміщеним зіниці ока, захворюванням ока або м’язів, що контролюють його рухи.
  3. Неправильне користування окулярами. Якщо окуляри почали застосовуватися занадто пізно або носити їх не на постійній основі, то це може призвести до розвитку лінивого ока. Це обумовлюється тим, що нерівномірність зорового навантаження в обох очах може призвести до того, що мозок перестає розрізняти зображення, отримані з обох очей.

Діагностика та методи лікування амбліопії.

Для діагностики амбліопії лікар проводить повний огляд та діагностику зору. Якщо виявляється, що у дитини розвивається ліниве око, то лікування зазвичай полягає в тому, щоб використовувати необхідні окуляри або ж контактні лінзи для допомоги слабшому оці працювати краще.

Інші методи лікування можуть включати в себе закриття сильнішого ока спеціальною наліпкою, щоб допомогти слабшому оку працювати, а також лікування відхилень від нормального розташування очей або захворювань, що викликали нерівномірність зорової роботи.

Амбліопія є серйозною проблемою, яка може призвести до значного погіршення зору та навіть до повної його втрати. Важливо регулярно перевіряти зорову систему дитини, щоб вчасно діагностувати та розпочати лікування лінивого ока. Своєчасне лікування дає можливість уникнути погіршення стану та запобігти серйозним наслідкам. Пройти якісну діагностику зору Ваші діти можуть в Центрі зору AstarVisus. У нас працюють досвідчені дитячі лікарі-офтальмологи, які легко виявляють будь-які порушення та підбирають необхідне лікування. Подбайте про зір та щасливе майбутнє своєї дитини!

Амбліопія: симптоми та причини виникнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори