+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Що таке демодекоз повік та як лікувати?

Демодекоз повік (демодекозний блефарит) – це запалення кон’юнктиви, століття або іншої ділянки ока. Виникає воно внаслідок інтоксикації продуктами життєдіяльності демодексу – очного кліща. Мікроскопічний паразит живе у сальних залозах, волосяних фолікулах, на повіках, вії, бровах. У нормі він навіть корисний, оскільки харчується омертвілими клітинами та надмірними ліпідами на шкірі. Кліщі демодекс є у кожного, вони нормально співіснують із людиною. Але щойно з’являється провокуючий фактор, мікроорганізми починають активно розмножуватися.

Чому виникає демодекоз повік?

Цікавий факт – хвороба розвивається не у всіх носіїв війкового кліща. Симптоми часто характерні для людей з ослабленою імунною системою, порушення обміну речовин та хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту

Провокуючими факторами можуть стати зловживання спиртною або кавою, нервова напруга, стреси. Також тривале перебування на сонці, відвідування лазні, сауни, великі навантаження на зір при астигматизмі чи далекозорості.

Активізації  також сприяє застосування косметичних засобів із вмістом гормонів. Косметика сама по собі може стати розсадником мікроорганізмів із роду Демодекс. Наприклад, потрапляння мікроскопічних паразитів у ємність із кремом призводить до постійного самозараження. Найбільш схильні до такої патології люди із чутливою шкірою.

Які симптоми характерні для демодекозу?

Клінічні прояви виникають після проникнення кліща очей у зону волосяних фолікулів. У міру того, як їхня кількість зростає, більш вираженими стають такі симптоми як запалені війкові фолікули та червоні висипання дерматологічного характеру. Також можливе надмірне випадання вій, набряки, гнійні виділення, печіння, відчуття стороннього предмета в очах та свербіж, болючі відчуття, лущення, невеликі гнійники.

У складних ситуаціях на обличчі хворого виникає вугровий висип. У деяких випадках розвивається нежить, який не супроводжується іншими ознаками, характерними для застуди.

Як боротися з демодекозом повік?

Якщо у хворого присутні шкірні висипання в поєднанні з сильним свербінням, почервоніння, слід звернутися до вузькопрофільних фахівців. При локалізації паразита на повіках та пошкодженні війкових цибулин, відновленням займається лікар-офтальмолог.

Лікування цього захворювання у важких випадках може тривати від кількох місяців до року. При комплексному підході та дотриманні рекомендацій фахівця, як правило, полегшення стану пацієнта настає протягом місяця, але повне лікування та стійка ремісія хвороби досягається на тлі тривалої терапії.

На сьогоднішній день основними методами лікування залишаються терапевтична гігієна повік, протипаразитарна терапія, протизапальна, сльозозамінна та антибактеріальна терапія. Поряд з усім цим потрібна корекція хворобливих змін з боку шлунково-кишкового тракту, корекція харчування та підвищення імунної відповіді організму.

При перших ознаках демодекозу звертайтеся в Медичний центр AstraMed. У нас працюють досвідчені та кваліфіковані лікарі-офтальмологи, які допоможуть підібрати ефективне лікування для даного порушення. А при необхідності наші лікарі направлять Вас до вузькоспеціалізованих фахівців, для досягнення максимального результату при лікуванні.

Що таке демодекоз повік та як лікувати?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори