+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Що варто знати про діагностику катаракти?

Катаракта – захворювання ока, при якому через ряд причин (найчастіше вікових змін в організмі) кришталик втрачає свою природну прозорість і не пропускає промені світла всередину ока.

На відміну від багатьох очних патологій, виявлення катаракти не становить труднощів для офтальмолога. А на розвинених стадіях захворювання катаракту можуть побачити навіть люди навколо по білому кольору зіниці ока, що обумовлено помутнілим кришталиком. 

Як проходить діагностика катаракти?

На первинному діагностичному огляді за допомогою спеціального офтальмологічного «мікроскопа» — щілинної лампи — офтальмолог вивчає структури ока в світлі, що проходить. Лікар легко виявить навіть початкові зміни в кришталику і поставить діагноз «катаракту».

У той же час, каламутний кришталик, особливо на розвинених стадіях, значно ускладнює проведення діагностики. Але сучасні вузько спрямовані діагностичні методи дають змогу оцінити стан внутрішніх структур ока.

Для діагностики катаракти у Медичному центрі AstraVisus призначаються поглиблені офтальмологічні обстеження ока. За їх результатами буде обрано тактику лікування та визначено необхідність якнайшвидшого хірургічного втручання. Ці дані також будуть використані для точного розрахунку оптичної сили та параметрів штучного кришталика.

Серед основних обстежень, що використовуються при діагностиці катаракти можна виділити:

  1. Перевірку гостроти зору на спеціалізованому діагностичному обладнані, що часто складається з декількох етапів. Лікар визначає гостроту зору пацієнта з очковою корекцією та без неї.
  2. Біомікроскопія – огляд ока за допомогою спеціального офтальмологічного мікроскопа – щілинної лампи. Саме велике збільшення під світлом дозволяє побачити лікарю-офтальмологу оптичні зрізи передньої камери ока та зрозуміти наскільки помутнів кришталик.
  3. Авторефрактометрія. Спеціальний автоматичний комп’ютеризований прилад авторефрактометр визначає параметри оптичної системи ока – рефракцію (ступінь короткозорості, далекозорості, астигматизму), кривизну рогівки.
  4. Вимірювання очного тиску. Що також є важливим показником при розвитку катаракти.
  5. Комп’ютерна периметрія – оцінка поля зору (області), яку людське око може сприймати у нерухомому стані. Спробуйте на секунду зафіксувати свій погляд на одній точці або предметі, і Ви помітите, що крім цієї точки ви бачите навколишні об’єкти, хоча і з меншою чіткістю. Таким чином все те, що Ви здатні бачити, і називається полем зору. Через різні патології ока поле зору може звужуватися, можуть «випадати» фрагменти. Комп’ютерний периметр покаже повну картину Вашого поля зору.
  6. Офтальмоскопія – це огляд очного дна з широкою зіницею за допомогою лінзи. Використовується для виявлення різних патологій сітківки та зорового нерва.

Отримані дані збираються разом та аналізуються нашими висококваліфікованими лікарями-офтальмологами, які у подальшому підбирають метод лікування катаракти та час її проведення. Наші лікарі використовують найбільш сучасний та безпечний метод видалення катаракти, що дозволяє зберегти Ваш зір без жодних ускладнень.

Що варто знати про діагностику катаракти?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори