+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Що варто знати людям із цукровим діабетом про зір?

Цукровий діабет – це поширене захворювання ендокринної системи, що розвивається внаслідок недостатній кількості інсуліну, а в результаті розвивається стійке збільшення глюкози в крові. Дане захворювання провокує порушення всіх видів обміну речовин, а також часто призводить до розвитку серйозних ускладнень. Найчастіше цукровий діабет призводити до порушень у роботі нирок, судинної чи нервової системи, а також до порушення у роботі зорової системи.

Як цукровий діабет впливає на зір?

У людей з цукровим діабетом спостерігається порушення обміну речовин та утворення надлишку глюкози, а ці порушення своєю чергою призводить до функціональних змін у судинах сітківки та кришталика, а також до змін у роботі зорового нерва.

Кожен хворий цукровим діабетом повинен знати, що це захворювання може призвести до розвитку такої патології зорової системи як діабетична ретинопатія. Таке офтальмологічне порушення є найсерйознішим та найнебезпечнішим серед ускладнень цукрового діабету, також це одна з основних причин повної та незворотної втрати зору.

Діабетична ретинопатія є результатом несприятливих змін у судинах сітківки ока у осіб з довготривалим та прогресуючим перебігом цукрового діабету. Діабетична ретинопатія вимагає негайного лікування, адже доведено, що люди із цукровим діабетом залишаються незрячими найчастіше.

Коли відбувається діабетичне ураження сітківки, то гострота зору починає знижуватися в результаті декількох причин:

  1. Через наявність макулярного набряку або ішемії макули може страждати центральний зір.
  2. Крововиливи, наприклад, у склоподібне тіло викликають різке погіршення зору. 
  3. Утворюються, розростаються та скорочуються сполучні тканини, що призводить до відшарування сітківки, внаслідок чого відбувається важка та незворотня втрата зору.

Небезпека діабетичної ретинопатії полягає в тому, що її ознаки – зниження гостроти зору – стають явними лише при прогресуванні хвороби, коли процес вже запущений і його важко зупинити.

Як запобігти втраті зору при цукровому діабеті?

Ви повинні знати, що одразу після виявлення цукрового діабету слід звернутися до лікаря-офтальмолога на огляд, щоб унеможливити розвиток порушень у роботі зорової системи.

Діабетична ретинопатія протікає безсимптомно, а погіршення зору стає помітним на стадії макулярного набряку, або на пізній стадії ретинопатії, коли у більшості випадків процес вже необоротний.

Лише своєчасна діагностика діабетичної ретинопатії дозволяє застосувати ефективне лікування та зберегти зір пацієнта. Первинне обстеження та виявлення змін сітківки може провести лікар-офтальмолог Медичного центу AstraMed, у нас працюють лише висококваліфіковані фахівці, а при проведенні діагностику зору використовується лише якісне та сучасне обладнання, тому лікарі зможуть виявити діабетичну ретинопатію навіть на початку її розвитку.

Пам’ятайте, що чим довше Ви хворієте цукровим діабетом, тим вища ймовірність ураження органів зору та розвитку діабетичної ретинопатії. Саме тому кожному хворому з цукровим діабетом слід регулярно проходити огляд в лікаря-офтальмолога – це допоможе вчасно виявити зміни у зоровій системі, встановити діагноз та провести необхідне лікування.

Що варто знати людям із цукровим діабетом про зір?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори