+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Ускладнення після видалення катаракти.

При виявленні  катаракти офтальмологи завжди рекомендують хірургічне лікування – операцію її видалення (екстракцію, факоемульсифікацію) з імплантацією інтраокулярної лінзи. Відкладати операцію не варто, адже консервативні методи лікування стійкого позитивного ефекту не дають, але затягують час, що може призвести до неприємного наслідку.

Можливі ранні ускладнення після видалення катаракти.

Видалення катаракти у сучасних умовах є безпечним процесом, що дуже рідко викликає ускладнення. Ускладнення можуть з’явитися протягом 7-10 днів після видалення катаракти. Серед можливих ускладнень можливі такі:

  1. Інфекційні ускладнення . Вони виникають внаслідок попадання інфекції у тканини ока. До інфекційних захворювань, які можуть формуватися після мікрохірургічного втручання при катаракті, належать:

Увеїт – запалення райдужної оболонки, циліарного тіла;

Іридоцикліт– варіант течії увеїту, у якому запалення охоплює циліарне тіло і райдужку.

Основними заходами профілактики інфекцій після мікрохірургічної операції при катаракті є забезпечення повної асептики та застосування антибіотиків.

  • Підвищення показників внутрішньоочного тиску. Після мікрохірургічного втручання може підвищуватись внутрішньоочний тиск внаслідок розвитку блоку шляхів нормальної циркуляції внутрішньоочної рідини. Ефективними здебільшого виявляються медикаментозні засоби зниження внутрішньоочного тиску. За відсутності позитивного ефекту рекомендується промивання передньої камери.
  • Зміщення інтраокулярної лінзи. Інтраокулярна лінза може зміщуватись у передню камеру або до склоподібного тіла. У цій ситуації проводиться повторна операція, метою якої є відновлення та фіксація ІОЛ.
  • Крововиливи в передню камеру. При тривалому перебування крові в передній камері відбувається її розпад з подальшим патологічним просочуванням тканин рогівки та формуванням спайкового процесу. Тому якщо кров не розсмоктується протягом тижня, необхідно пунктувати передню камеру з подальшим її промиванням.
  • Відшарування сітківки . Це дуже серйозне ускладнення, яке за відсутності своєчасної діагностики та екстреного втручання фахівців загрожує сліпотою. Лікування полягає в розправленні сітківки і фіксації її до тканин, що підлягають, за допомогою різних методик.

Можливі пізні ускладнення після видалення катаракти.

Це патології, які можуть розвиватися на 2-3 тижні післяопераційного періоду та пізніше.

Макулярний набряк. Цей стан характеризується розвитком макулярного набряку, що порушує сприйняття зображення сітківкою. У лікуванні використовуються препарати групи нестероїдних протизапальних та глюкокортикостероїди. Якщо медикаментозне лікування виявилося неефективним, може знадобитися втручання офтальмохірурга.

Вторинна катаракта. У деяких випадках може виникати вторинне помутніння кришталика, що локалізується по задній капсулі. У такій ситуації показано проведення капсулотомії за допомогою лазера, що знову робить кришталик прозорим.

У Медичному центрі AstraMed лікування катаракти проводять висококваліфіковані лікарі-офтальмологи, які при лікуванні катаракти використовують сучасні методи лікування, що зводить виникнення ускладнень до мінімуму.

Ускладнення після видалення катаракти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори