+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Сильний головний біль: чому виникає та лікування.

Головний біль – надзвичайно поширений стан, знайомий практично 90% населення. Важливо знати, що головний біль не є самостійним захворюванням, але серйозним симптомом, що свідчить про внутрішні, у тому числі досить серйозні порушення. 

Чому виникає сильний головний біль?

Періодичний або постійний головний біль може проявлятися як реакція організму на фізіологічні або психофізіологічні зміни в структурах мозку, судинні розлади, порушення тонусу м’язів шиї або черепа. Фахівці виділяють кілька видів такого болю, кожен з яких має свої особливості:

  1. Мігрень – це різкий і сильний головний біль, частіше пульсуючого характеру. Супроводжується нудотою, непереносимістю світла та різкими запахами. Больові відчуття найчастіше мають односторонній характер, поширюються на нижню щелепу, шийні м’язи. Приступ може тривати як декілька хвилин, так і декілька годин, виникає переважно увечері.
  1. Біль напруги є найбільш поширеним. За характером давить або стискає, може охоплювати всю голову або тільки потилицю, лоб, темряву. Часто з’являється після фізичної або розумової перенапруги, стресів, недосипання, тривалої роботи за комп’ютером. Добре купірується за допомогою анальгетиків або проходить самостійно після відпочинку або сну.
  2. Кластерний головний біль – один з найбільш сильних, що здатен турбувати людину тривалими нападами пульсуючого характеру. В основному одностороння, віддає в область очей, скроню. Напади тривають від 20 хвилин до кількох годин, потім вщухають і знову повторюються.
  3. Посттравматичний – розвивається при ударі чи струсі. Інтенсивність болю буде залежати від виду травми та ступеня ушкодження структур черепа.

Причин частого головного болю безліч, самостійно шукати джерело болю не варто, слід звертатися до лікаря. Згідно з лікарськими спостереженнями, основною причиною постійних головних болів є захворювання судин (гіпертонічна хвороба, ішемія, крововилив субарахноїдального типу, інсульт та інші небезпечні для життя стани).

Що робити при сильному головному болі? 

Біль у голові здатний з’явитися в самий невідповідний момент. Як допомогти людині, особливо якщо немає під рукою знеболюючих препаратів.

  1. Забезпечити повний спокій. Виключити всілякі дратівливі фактори, приглушити звуки, прилягти, заплющити очі та спробувати розслабитися.
  1. Не перевантажувати організм – виключити куріння та вживання алкоголю, фізичні та розумові навантаження.
  2. Випити знеболювальні засоби середньої дії. Не рекомендується приймати сильнодіючі препарати або ліки, які раніше не приймалися.
  3. Виміряти тиск. За підвищених показників прийняти гіпотензивний препарат.

При постійних болях без грамотної консультації лікаря не обійтися. Ви можете звернутися на консультацію до лікаря-терапевта в Медичний центр AstraMed, лікар проведе огляд та при необхідності направиль до вузькоспеціалізованих фахівців.  

Для усунення больового синдрому часто рекомендують широкий спектр медикаментів, у тому числі анальгетики, протизапальні, судинорозширювальні препарати. Вкрай важливо, при цьому, не займатися самолікуванням, правильну терапію, час та частоту прийому ліків може прописати лише лікар. Постійний головний біль – ознака внутрішніх захворювань, тому лікар при постановці діагнозу призначить ліки відповідно до поставленого діагнозу. 

Сильний головний біль: чому виникає та лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори