+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Реабілітація після видалення катаракти.

Єдиний ефективний спосіб зберегти зір при катаракті — провести операцію із заміни кришталика. Після видалення помутнілого кришталика його замінюють новим, штучним. Але на цьому лікування не закінчується. Необхідно пройти реабілітацію для відновлення здоров’я органів зору.

Як відбувається реабілітація після видалення катаракти?

Хоча процедура заміни кришталика нескладна, людина, яка її перенесла, повинна дотримуватися кількох простих правил, щоб унеможливити ризик ускладнень:

  1. У перші кілька днів пацієнт може відчувати дискомфорт в оперованому оці у вигляді свербіння або світлочутливості. Важливо тим часом взагалі не терти очі. Під час реабілітації лікар також порекомендує пацієнтові спати у спеціальній пов’язці для очей протягом кількох ночей після процедури, щоб уникнути випадкової травми.
  2. Після оперативного лікування катаракти повне покращення зору настає за кілька днів. З його відновленням пацієнт може повернутися до своїх обов’язків, але потрібно дотримуватись рекомендацій офтальмолога та уникати зорових навантажень.
  3. Важливо не забувати використовувати краплі, прописані лікарем, які сприяють відновленню зору. Основна рекомендація при використанні очних крапель – абсолютна гігієна рук перед процедурою. Завжди слід ретельно мити руки, оскільки проопероване око більше схильний до зараження.

Рекомендується збагатити своє харчування вітамінами С, Е та селеном. Також важливий вітамін А, який міститься в помідорах, абрикосах, гарбузі та зелених овочах. Ще важливим є лютеїн – потужний антиоксидант, що захищає очі від шкідливого випромінювання.

Обмеження після видалення катаракти.

Після процедури заміни кришталика ока пацієнт зазвичай залишає клініку того ж дня, особливо якщо був застосований метод факоемульсифікації. Нагадаємо, що суть такої операції полягає в тому, що на рогівці робиться невеликий розріз, після чого уражений кришталик руйнується, видаляється, а на його місце встановлюється новий штучний. В цьому випадку немає необхідності в накладанні швів, тому що рана закривається мимоволі під тиском внутрішньоочної рідини зсередини.

Основні рекомендації після операції – це уникати надмірних навантажень, вести щадний спосіб життя та не піднімати вагу понад п’ять кілограм. Уникати роботи у положенні сидячи що потребує нахилу голови. Не терти і не тиснути на проопероване око, рана гоїться до шести тижнів, і під повікою можна відчути стороннє тіло. Видаляти будь-які виділення з ока вологим та чистим ватним тампоном також бажано не спати на животі та боці (прооперованого ока). Повністю уникати гарячих ванн, саун, плавання у басейнах та збагатити свій раціон вітамінами.

Око – чутливий орган, який найлегше порівняти з відкритою раною, що постійно піддається впливу факторів навколишнього середовища. Тому не дивно, що після операції необхідно виявляти особливу обережність і виконувати всі вказівки лікаря-офтальмолога. Операція – це лише перший крок до здоров’я. Суворе дотримання рекомендацій після неї дозволить швидко повернути якісний зір та уникнути можливих ускладнень.

Реабілітація після видалення катаракти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори