+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Особливості травматичної катаракти та її лікування.

Травматична катаракта – це пошкодження кришталика в результаті проникаючого поранення чи контузії очного яблука. До травматичної також відноситься катаракта, що викликана впливом хімічних речовин. При такому порушені, людина скаржиться на погіршення зору або навіть повну його відсутність.

Різновиди травматичної катаракти та її особливості.

Фахівці виділяють декілька видів травматичної катаракти, що залежить від травми, яка спровокувала її розвиток:

  1. Контузійна. Катаракта розвивається в результаті тупої травми органів зору: при ударі тупим предметом чи ударах в голову.
  2. Ранова. При проникаючих травмах очей, така катаракта зазвичай дуже швидко прогресує.
  3. Хімічна. У цьому випадку катаракта є результатом попадання в очі чи організм загалом хімічних речовин.
  4. Променева. Проявляється після сильного впливу радіації, а також її особливістю є кольорові плями на сірому тлі кришталика.

Травматична катаракта у 70% випадків загрожує повною та безповоротною втратою зору. Розвиток такої катаракти пов’язаний зі зміщенням кришталика.

Кришталик ока – це дуже чутлива часина зорової системи, тому для його помутніння та безповоротних змін достатньо навіть легкої травми. Помутніння кришталика характеризується постійним зниженням зору, аж до повної його втрати, при відсутності лікування. Хворий бачить усі зображення спотвореними, предмети починають двоїтися, а в темряві практично нічого не видно.

Визначити травматичну катаракту дуже легко: зіниця поступово стає сірого кольору, а при порушенні цілісності кришталика, таке явище спостерігається майже одразу. Також кришталик може швидко набрякати, провокуючи підвищення внутрішньоочного тиску та розвиток увеїту.

Травматичну катаракту часто характеризують зрушенням кришталика, що потребує якнайшвидшого операційного втручання.

Як лікується травматична катаракта?

При механічному пошкодженні спочатку усувають наслідки самої травми та лікують запалення, яке може розвинутися, а тоді уже видаляється сама катаракта. Однак якщо катаракту спровокували хімічні опіки, то видаляти її потрібно одразу.

Єдиним ефективним методом усунення катаракти є операційне втручання – факоемульсифікація. Метод операційного лікування обирається лікарем офтальмологом індивідуально для кожного пацієнта, все залежить від типу травми та інших ускладнень. У більшості випадків кришталик подрібнюють в емульсію за допомогою лазера та ультразвукового впливу, а потім усувається через мікророзріз. Після цього, встановлюють штучний кришталик – інтраокулярну лінзу. Таке операційне втручання проводиться амбулаторно з використанням місцевої анестезії.

Після видалення травматичної катаракти необхідне регулярне обстеження сітківки, щоб уникнути можливі розриви та дегенерацію.

Отже, травматична катаракта – це серйозне порушення, яке, для збереження Вашого зору, потребує термінового звернення до фахівців з метою оперативного лікування.

Якісне лікування катаракти Ви можете пройти в Медичному центрі AstraMed, адже у нас працюють лише висококваліфіковані лікарі-офтальмологи. При видалені катаракти наші лікарі використовують сучасне обладнання, а також в AstraMed створені усі умови для Вашого комфорту.

Особливості травматичної катаракти та її лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори