+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Міопія, що це і як проявляється

Міопія – це патологія очей, при якій зображення фокусується не на сітківці, а перед нею. Основна причина виникнення такого захворювання – очне яблуко, яке збільшене в довжину. Людина погано розрізняє предмети розташовані на далекій відстані. Відбувається це через невідповідність сили оптичної системи ока та його довжини. Міопію ще називають короткозорістю.

Ступені та види міопії.

Міопія може розвинутися у будь-якому віці та проявлятися по-різному. Виділяють три ступені міопії:

  1. Слабка – відхилення до -3 діоптрій. Найчастіше виникає у дітей та підлітків. Предмети поблизу видно дуже чітко, а щоб розгледіти предмети вдалині потрібно напружити очі та прижмуритися. Також знижується гострота у темряві.
  2. Середня – відхилення від норми до -6 діоптрій. Предмети розташовані далеко дуже важко розгледіти, зображення роздвоюється та стає розмитим. Без окулярів, на цій стадії захворювання, важко обійтися. Найчастіше проявляється в офісних працівників, школярів та студентів.
  3. Висока – відхилення досягає значень від -6 діоптрій та більше. Предмети розташовані далеко здаються розмитими, усе зображення туманне. Стає складно орієнтуватися у просторі та вести нормальний спосіб життя. Проблематично читати та писати. Людині з цим ступенем захворювання некомфортно перебувати в приміщені, яке погано освітлюється, розвивається головний біль. Дуже часто спостерігаються серйозні зміни очного дна, сітчаста на судинна оболонки стають тоншими.

За клінічним перебігом виділяють 2 види короткозорості:

  1. Стаціонарна (непрогресивна) – зір довгий час залишається на одному рівні. У більшості випадків з якості лікування використовують лише окуляри або контактні лінзи.
  2. Прогресивна – за дуже короткий термін може перерости із слабкого ступеня у високий. Дуже часто виникає у школярів та створює безліч обмежень. В одних випадках прогресування може припинитися, а в інших – прогресувати до повної втрати зору.

Окрім цього, фахівці виділяють ще такі види міопії:

  1. Вроджена – міопія, яка розвивається з перших днів життя. Зустрічається дуже рідко.
  2. Осьова – міопія, при якій збільшений розмір очного яблука.
  3. Рефракційна – виникає як результат надмірної сили заломлюючого апарату.
  4. Транзиторна – це тимчасова міопія, яка розвивається при збільшені заломлюючої сили кришталика. Виникає з розвитком цукрового діабету, під час вагітності чи через вживання лікарських засобів. Зазвичай триває 1-2 тижні.

Причини та симптоми розвитку короткозорості:

До причин розвитку короткозорості найчастіше відносять:

  1. Неправильна форма очного яблука – коли довжина осі ока більша за норму, через це світлові промені не досягають сітківки. При подовженій формі очного яблука відбувається розтяг задньої стінки ока, а це провокує зміни очного дна та відшарування сітківки.
  2. Надмірне заломлення світлових променів оптичною системою ока. Через це світлові промені сходяться у фокус перед сітківкою, а не в ній, навіть якщо розмір ока відповідає нормі.
  3. Спадковість. Найбільше у групу ризику потрапляють ті, у кого обоє батьків мають міопію.
  4. Ослаблення організму внаслідок неправильного харчування, перевтоми та багатьох захворювань (порушення опорно-рухової системи, алергічні та інфекційні захворювання, травми мозку та загальне зниження імунітету).
  5. Первинна слабкість акомодації. Якщо око, за допомогою м’язів, не здатне змінювати кривизну кришталика, то це призводить до розтягування очного яблука.

Як і будь-яке захворювання, короткозорість має свої симптоми. Основний симптом – це погіршення зору. У вас може розвиватися короткозорість, якщо ви часто помічаєте такі ознаки погіршення зору:

  1. Ви примружуєте очі, намагаючись розгледіти предмети розташовані далеко.
  2. Під час читання підносите книгу якомога ближче до очей.
  3. При роботі за комп’ютером та перегляді телевізора намагаєтеся наблизити очі до екрану.

При будь-яких перших симптомах розвитку міопії, слід звертатися до лікаря-офтальмолога. Він проведе необхідне дослідження, виявить ступінь серйозності проблеми та підбере найкращий варіант її усунення.

Міопія, що це і як проявляється

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори