+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Комп’ютерна томографія очей: що це таке та чи існують протипоказання.

Для діагностики травматичних пошкоджень та патологій очей офтальмологи час від часу призначають своїм пацієнтам таке дослідження, як КТ (комп’ютерна томографія органів зору). Це високоточне рентгенографічне обстеження з використанням мультиспірального комп’ютерного томографа дозволяє виявити більшість пухлинних патологій ока, аномалії розвитку тканин очного яблука та інші ушкодження.

Що таке комп’ютерна томографія ока.

Комп’ютерна томографія органів зору – це узагальнююче поняття, яке включає комплекс обстежень очних структур: КТ очниці, КТ очного яблука, КТ сітківки ока, КТ слізних каналів і сусідніх тканин головного мозку. 

Комп’ютерна томографія дозволяє за одне сканування оцінити стан органів зору, а також прилеглих кісток, м’язів, нервових клітин мозку. Під час сканування сучасний комп’ютерний томограф робить множинні та детальні пошарові знімки обстежуваної області та вибудовує на їх основі тривимірні моделі, на яких чітко проглядаються патології розміром до 1 мм. 

Додатковою перевагою даної процедури для пацієнта є безболісність. Методика не вимагає хірургічного втручання або безпосереднього фізичного контакту з рогівкою, тому пацієнт не відчуває будь-яких неприємних відчуттів. Променеве навантаження, яке піддається організм пацієнта під час дослідження, становить в середньому 1-3 одиниці, тому томографію очних орбіт можна без шкоди для здоров’я робити 1-2 рази на рік. 

Що досліджують за допомогою КТ органів зору та як проходить процедура.

У Центрах зору лікарі найчастіше застосовують для остаточної установки діагнозу, для підготовки до хірургічного втручання або для контролю ефективності лікування. 

За допомогою КТ орбіт ока та очниці можна виявити присутність та область локалізації наступних патологій: тканинне ураження очей внаслідок аутоімунних захворювань, доброякісні новоутворення, ракові пухлини, кісткові запалення очниці, відшарування сітківки, глаукому, розрив макули, діабетична ретинопатія, аномалії розвитку окорухового нерва, травматичні ушкодження рогівки, наявність сторонніх предметів у оці, крововиливу в очних орбітах.

Особливої ​​підготовки перед дослідженням не потрібно. Для відвідування КТ-кабінету найкраще вибирати зручний одяг. Бажано, щоб на одязі та тілі не було металевих аксесуарів, оскільки вони здатні спотворити результати діагностики. Перед початком сканування пацієнт лягає на стіл томографа та займає положення, яке попросить лікар. Процедура триває від 2 до 5 хвилин, під час яких необхідно дотримуватися повної нерухомості голови. Після дослідження не потрібен час відновлення. Обстежуваний може залишити діагностичний центр або дочекатися результатів. На їхню обробку зазвичай йде близько 30-40 хвилин. 

Протипоказання до проходження КТ органів зору.

Комп’ютерна томографія належить до безпечних процедур, проте така процедура пов’язана з променевим навантаженням. Безконтрольно проводити її не можна, оскільки у пацієнта виникає ефект накопичення опромінення. Дорослій людині КТ слід робити не частіше 1 разу на 4-6 місяців. Дітям таку томографію потрібно робити лише за вагомими медичними показаннями.

Сама процедура КТ має низку обмежень. Абсолютним протипоказанням до будь-якої комп’ютерної томографії буде вагітність жінки. Контрастна томографія додасть ще кілька обмежень таких як алергія на препарати йоду, вік пацієнта віком до 5 років, хронічна ниркова недостатність, годування грудьми, а також гострий цукровий діабет.

Отже, за допомогою комп’ютерної томографії зорової системи можна визначити або ж спростувати наявність безлічі офтальмологічних порушень. Таку діагностику слід проходити лише у висококваліфікованих фахівців, які врахують усі протипоказання і точно не зашкодять Вашому зору.

Комп’ютерна томографія очей: що це таке та чи існують протипоказання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори