+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Кератит: причини виникнення, симптоми та лікування.

Кератит – це захворювання рогівки ока, яке має запальний характер. Кератит спричиняє помутніння рогівки, яке суттєво знижує якість зору. Порівняно з іншими запальними захворюваннями, кератит виникає нечасто.

Офтальмологи виділяють поверхневий та глибокий кератит. Поверхневий кератит часто не залишає рубців, а рогівка не стає каламутною. Глибокий кератит часто розвивається внаслідок запальних захворювань організму, а рубці, які з’являються при захворюванні, погіршують якість зору.

Чому виникає кератит та його симптоми.

Причин, що провокують розвиток кератиту дуже багато. Фахівці поділяють їх на внутрішні та зовнішні. До внутрішніх причин відносять:

  1. Різноманітні алергічні прояви, в тому числі і алергія на медикаментозні препарати.
  2. Неврологічні порушення в організмі.
  3. Хронічні інфекційні захворювання, наприклад, туберкульоз чи сифіліс.
  4. Порушення обмінних процесів та аутоімунні захворювання.
  5. Травми очей: механічні пошкодження, хімічні ураження, вплив ультрафіолетового випромінювання.
  6. Офтальмологічні захворювання: глаукома, кон’юнктивіт та блефарит.

До зовнішніх причин розвитку кератиту належить неправильне та тривале носіння контактних лінз, а також вплив вірусів та бактерій на органи зору та організм в цілому. Дуже часто збудником кератиту є вірус герпесу.

Усі форми кератиту мають схожі симптоми прояву – рогівковий синдром. Серед симптомів захворювання виділяють:

  1. Больові відчуття та різь в очах.
  2. Дискомфорт при яскравому освітлені.
  3. Сльозотечі, відчуття стороннього тіла та сухість в очах.
  4. Больові відчуття при змиканні повік, зниження гостроти зору.

Основними симптомами, які сигналізують про розвиток кератиту, є помутніння рогівки та почервоніння очей. При перших проявах захворювання слід звертатися на консультацію до лікаря-офтальмолога, для того, щоб уникнути прогресування захворювання та зниження гостроти зору.

Як боротися з кератитом, що варто знати.

При підозрі на розвиток кератиту, лікар-офтальмолог спочатку проводить діагностику зору, а уже за її результатами підбирає необхідне та оптимальне лікування. Діагностика зору при кератиті включає насамперед огляд рогівки ока, а також біомікроскопію, перевірку гостроти зору, визначається больова чутливість, бактеріологічне дослідження та комп’ютерну кератометрію.

Лікування кератиту буває різним, все залежить від причин розвитку захворювання, його виду та стадії:

Лікування алергічного кератиту передбачає використання антигістамінних препаратів та симптоматичне лікування.

Лікування бактеріального кератиту вимагає використання антибіотиків у вигляді мазі та крапель для очей. А у важких випадкам можуть бути застосовані очні ін’єкції.

Якщо кератит виник внаслідок герпесу, то для його лікування використовують ацикловір та препарати-імуностимулянти.  Щоб усунути больові відчуття лікарі призначають знеболюючі препарати, а для усунення сухості використовують зволожуючі крапі.

Якщо медикаментозна терапія не дає ніякого результату, то в таких випадках може бути застосоване хірургічне лікування. Щоб уникнути цього, до лікаря-офтальмолога потрібно звертатися уже при перших проявах захворювання. В Медичному центрі AstraMed проводять повну діагностику зору, яка допомагає визначити наявність не лише кератиту, а й будь-яких інших захворювань органів зору. А наші досвідченні лікарі-офтальмологи, за результатами дослідження, підбирають оптимальний метод лікування для швидкого усунення захворювання.

Кератит: причини виникнення, симптоми та лікування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори