+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Вікова макулярна дегенерація.

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) – це одне з найбільших поширених захворювань органів зору та є основною причиною порушень зору у людей віком старше 45-50 років. ВМД має прогресуючий характер, а гострота зору знижується через те, що захворювання уражає центральний відділ сітківки ока – макулу. Макулярна дегенерація у більшості випадків пошкоджує одразу обидва ока, проте, пошкодження одного ока може бути більшим, ніж іншого.

ВМД може бути двох форм:

  1. «Суха» дегенерація. Ця форма є найбільш поширеною, у 90% випадках. Характеризується знищенням щільності пігменту, який розташований під сітківкою, він стає тоншим, а потім взагалі розсипається. При цій формі захворювання зір знижується поступово, саме тому ВМД довго залишається непомітним.
  2. «Волога» дегенерація. При довгому розвитку сухої дегенерації, вона може перерости у вологу, яка нерідко спричиняє повну втрату зору. Характеризується вростанням новоутворених судин з судинної оболонки ока під сітківку. Цей процес ще називають неоваскуляризацією. Усе це може призвести до відшарування сітківки та крововиливів, які призводять до безповоротної втрати зору.

Чому розвивається вікова макулярна дегенерація.

Як і будь-яке захворювання, ВМД має не одну причину свого розвитку. З віком захисна система очей слабшає – це природна причина розвитку захворювання. Проте окрім цього, є ще безліч факторів, які збільшують ризик розвитку ВМД. До таких факторів належить:

  1. Погане харчування. Недостатня кількість продуктів з потрібними вітамінами та мікроелементами послаблює організму та збільшує ризик розвитку ВМД. Сюди ж можна віднести надлишкову вагу та підвищений рівень холестерину у вашій крові.
  2. Спадковість. Якщо хтось із ваших близьких родичів хворіє ВМД, то це не означає, що у вас теж обов’язково буде це захворювання, але цей фактор збільшує ймовірність його появи.
  3. Цукровий діабет. Багато хто знає, що цукровий діабет часто призводить до розвитку такого офтальмологічного захворювання, як діабетична ретинопатія. Проте, він також збільшує ризик розвитку ВМД.
  4. Куріння. Це пояснюється тим, що при курінні відбуваються метаболічні зміни, що й призводить до розвитку вікової макулярної дегенерації.
  5. Перенесення офтальмологічних захворювань або травм очей. Більшість порушень в роботі органів зору є фактором, що збільшує ризик розвитку ВМД.
  6. Вплив ультрафіолетового випромінювання.

Також вважається, що жінки є більш схильними до розвитку захворювання ВМД, ніж чоловіки.

Як проявляється вікова макулярна дегенерація.

На початкових стадіях свого розвитку, у більшості випадках, захворювання немає жодних симптомів. Однак, з часом можна помітити погіршення сприйняття кольорів, а предмети починають спотворюватися. Також часто можна помітити появу плями перед очима, розмитість та нечіткість зображення. До симптомів ВМД відносять також труднощі при читанні та письмі, погіршення зору у вечірній час доби, а пізніше і загальне зниження гостроти зору.

Для виявлення захворювання на ранніх стадіях, потрібно регулярно проходити діагностику зору в лікаря-офтальмолога. При виявлені захворювання фахівець підбере найкращий метод лікування. Лікування ВМД залежить від форми та ступеня захворювання.

Повну та якісну діагностику зору Ви можете пройти в Медичному центрі AstraMed. У нашій клініці діагностику проводять лише висококваліфіковані лікарі-офтальмологи, які з легкістю виявляють захворювання органів зору навіть на початкових стадіях та підбирають ефективний метод лікування.

Вікова макулярна дегенерація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори