+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Вікова макулярна дегенерація (ВМД)

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) —це хронічне прогресуюче захворювання, для якого характерні патологічні зміни в центральній ділянці сітківки (макули) та судинної оболонки. ВМД є однією з основних причин зниження зору або навіть його повної втрати. Втрата центрального зору може униможливити керування автомобілем, здатність читати, розрізняти обличчя людей (див.фото)

За статистикою сьогодні 1 із 4 європейців віком >60 років хворіє на ВМД.

Знизити ризик розвитку ВМД (або втрати зору від ВМД) можна, зробивши такий вибір:

✅Киньте палити або не починайте
✅Регулярно займайтесь фізичною активністю
✅Підтримуйте нормальний артеріальний тиск і рівень холестерину
✅Їжте збалансовано, включаючи листові зелені овочі та рибу

Існує дві форми ВМД:
1️⃣Суха – повільний прогресуючий перебіг, що дозволяє поступово адаптуватися до погіршення зору. Як правило, до повної втрати зору не призводить.

2️⃣Ексудативна (волога) – швидкий прогресуючий перебіг. В основі розвитку лежить утворення патологічних судин під сітківкою, які проростають крізь її шари та руйнують пігментний епітелій. На пізніх стадіях утворюється та формується рубцева тканина. Центральний зір значно та незворотньо погіршується.

💉💊Лікування ВМД залежить від стадії та типу. Включає використання вітамінізованих препаратів: високі дози вітамінів С, Е, цинку, лютеїну і зеаксантину, ресвератролу. Згідно з багатьма дослідженнями, вони знижують ризик розвитку і прогресування не тільки старіння сітківки, а й катаракти. Для лікування вологої форми застосовують інтравітреальні (в склисте тіло) введення анти-ФРЕС (anti-VEGF)
препаратів.

Вчасно звертайтесь до офтальмолога та не нехтуйте профілактичними оглядами. Лікар надасть рекомендації та/або призначить ефективну терапію для збереження вашого зору та якості життя!

Лікар-офтальмолог Крупеня Юлія Олегівна

Вікова макулярна дегенерація (ВМД)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори