+380671125577  м.Рівне       AstraMed.ua@gmail.com

Безсоння: чому виникає та як позбутися?

Усі ми знаємо, що для здоров’я нашого організму дуже важливий повноцінний сон. Проте кожен з нас хоча б раз в житті стикався із проблемою поганого сну. Під впливом деяких факторів у людей виникає безсоння, що супроводжуються постійним відчуттям втоми.

Безсоння – це порушення, яке характеризується неможливістю заснути, короткою тривалістю сну та відчуттям сонливості протягом дня. Безсонням називається лише неможливість заснути, що повторюється неодноразово та триває протягом певного часу.

На безсоння жаліється близько 45% людей усього світу. Безсоння значно знижує Вашу працездатність та впливає на емоційний стан. Варто розуміти, що це серйозна проблема, яка вимагає кваліфікованої допомоги.

Які фактори впливають на появу безсоння?

Назвати одну конкретну причину появи безсоння неможливо, адже на це явище впливає безліч факторів. Серед причин безсоння можна виділити:

  1. Тривалі больові відчуття. Деякі захворювання супроводжуються болями, які мають здатність посилюватися в нічний час. Саме тому людина постійно прокидається або взагалі не може заснути.
  2. Збій у роботі щитоподібної залози. Дуже часто сон порушується через порушення у вироблені гормонів, таке явище називають «гормональним безсонням».
  3. Цукровий діабет. Коли у крові знижується рівень цукру, то спрацьовує захисна система. Вночі людина, що хвора на цукровий діабет, часто просинається з сильним відчуттям голоду, а також спостерігається надмірне потовиділення.
  4. Зупинки дихання уві сні. Тобто під час сну припиняється дихання, від чого людина різко прокидається, а потім довго не може заснути. Цей стан може приховувати небезпеку для здоров’я та життя.
  5. Дефіцит заліза та ниркова недостатність. При нирковій недостатності не лише порушується сон, а й з’являється відчуття слабкості, різке схуднення та втрата апетиту.
  6. Сильне хвилювання. На наш сон також погано впливають стресові ситуації, нервові перенапруги та депресії.
  7. Фізична перевтома. Ми звикли чути, що після інтенсивних занять спортом людина дуже швидко засинає, проте інколи буває і навпаки, коли від надмірного навантаження появляється безсоння.
  8. Різноманітні звички. Неможливість заснути може виникнути через вживання алкоголю та куріння, особливо увечері. Також на сон погано впливає зловживання кавою.
  9. Наявність деяких захворювань. Безсоння часто виникає при бронхіальній астмі, серцевій чи печінковій недостатності, атеросклерозі, захворюванні Паркінсона та ряді інших патологій.

Нерегулярний та неповноцінний сон може призвести до зниження імунітету та розвитку багатьох захворювань, тому при появі безсоння слід одразу ж боротися з ним. Для початку потрібно звернутися до лікаря-терапевта, щоб пройти загальний огляд. Пізніше, при необхідності, терапевт направить Вас до інших вузькоспеціалізованих фахівців для пошуку найкращого методу лікування.

Іноді для лікування безсоння призначають спеціальні препарати, що допомагають засинати. Проте боротьба з безсонням включає й усунення факторів, які спровокували її виникнення. Тому не варто займатися самолікуванням, слід вчасно звертатися до лікарів, які нададуть кваліфіковану допомогу та збережуть Ваше здоров’я!

Безсоння: чому виникає та як позбутися?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори